Cercetătorii Universității din Cambridge au dezvoltat o tehnică prin care deșeurile din plastic și gazele cu efect de seră pot fi transformate în combustibili sustenabili cu ajutorul energiei solare. Sistemul s-ar putea dovedi a fi soluție pentru a opri poluarea cu plastic și ar putea revoluționa conceptul de economie circulară, relatează Euronews.com.
Sistemul elaborat de oamenii de știință a fost conceput pentru a transforma gunoaiele în produse chimice folosind energia regenerabilă. Această tehnologie poate fi folosită pentru a converti două tipuri de deșeuri - gazele cu efect de seră și plasticul - în doi combustibili sustenabili - gaz de sinteză și acid glicolic.
Acest proces a fost realizat în premieră cu ajutorul unui reactor solar.
Reciclarea chimică, proces prin care plasticul este transformat în combustibili, este realizată la temperaturi extrem de mari. Folosirea acesteia a fost descurajată din cauza costul ridicat și ineficienței acestui proces. Noul sistem alimentat cu energie solară ar putea schimba această perspectivă.
Cum poate fi transformat plasticul într-un produs sustenabil
Reactorul transformă dioxidul de carbon și plasticele într-o serie de produse ce pot fi utilizate ulterior în numeroase industrii. De exemplu, dioxidul de carbon este transformat în gaz de sinteză, un compus important al combustibililor lichizi sustenabili, în timp ce sticlele din plastic devin acid glicolic, o substanță folosită în industria cosmeticelor.
De asemenea, sistemul poate fi configurat pentru a transforma deșeurile în diferite produse prin modificarea tipului de catalizator folosit în reactor.
Oamenii de știință își pun speranța ca prin această descoperire să poată transforma deșeurile din plastic și gazele cu efect de seră, doi dinte cei mai mai poluatori din lume, în produse utile. Sistem alimentat cu energie solară a fost prezentat în revista Nature Synthesis și ar putea reprezenta un progres în tranziția către o economie mai durabilă.
"Transformarea deșeurilor în ceva util folosind energia solară reprezintă un obiectiv principal al cercetării noastre", a explicat profesorul Erwin Reisner de la Departamentul de Chimie Yusuf Hamied, coordonatorul cercetării.
"Poluarea cu plastic este o problemă uriașă la nivel mondial și, adesea, multe dintre materialele plastice pe care le aruncăm în containerele de reciclare sunt incinerate sau ajung la groapa de gunoi”, a adăugat el.
Oamenii de știință speră ca, în viitor, sistemul ar putea fi folosit pentru realizarea de centre de reciclare alimentate în întregime cu energie solară.