Un coșar bun poate salva vieți. Ce te faci, însă, când nu găsești unul? În sezonul rece se produc tot mai multe incendii în locuințe. Principalul motiv este coșul de fum necurățat sau defect. Oamenii de la sat spun că meseria de coșar este pe cale de dispariție. Sunt județe în țară, de exemplu, unde nu există nici măcar o firmă autorizată pentru curățarea coșului de fum.
Virgil este coșar de 16 ani. S-a apucat de această meserie, după ce a căutat o persoană autorizată să îi curețe hornul casei, dar nu a găsit. Așa că s-a specializat în Germania, a investit în echipamente moderne și de atunci le poartă noroc celor cărora le trece pragul.
Virgil Grierosu, coșar: „Legislația internațională este foarte dură cu cei care nu-și curăță coșurile de fum. La noi merge și așa. Este lipsă de coșari pentru că foarte mulți se școlarizează, dar renunță pe parcurs pentru că nu se poate trăi numai din coșerit. Dacă ar fi ca în Germania, dau un exemplu. Acolo se încheie contract cu primăria. Fiecare firmă de coșerit are sectorul ei.”
Carmen Ciocan, jurnalist Euronews România: „În medie, în fiecare zi, în România, 18 locuințe iau foc. Majoritatea, 33% dintre incendii au loc din cauza coșurilor necurățate sau defecte.”
Coșurile de fum necurățate, una din cauzele principale ale incendiilor
Odată cu începutul sezonului rece crește și numărul incendiilor. În imagini, de exemplu, este o casă din comuna ieșeană Vorovești care a luat foc luna trecuta din cauza coșului de fum deteriorat. Pentru a evita tragediile, angajații Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comuna Erbiceni sunt coșarii localității, de mai bine de zece ani.
Iulian Roman, angajat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență: „Are, are funingine și în fiecare an e șters. După o iarnă de foc. Se observă cum se curăță cărămida, da?”
Ioan Mârță, angajat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență: „S-a schimbat că nu mai sunt așa multe incendii la bătrâni. Înainte erau mai multe incendii.”
Pe lista de prioritate pentru curățarea coșului de fum sunt persoanele în vârstă.
Iulian Roman, angajat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență: „Fără grijă de acum foc până la anul viitor.”
Elena Crivea, pensionară: „Mă ajută foarte mult. Eu nu aș putea urca. Nu prea sunt. Fiecare își face la el acasă. Nu prea mai fac meseria asta. Nu. Foarte greu găsești. La noi nu am auzit. Pe timpul când eram copil era coșar.”
Angarușa Beldiman, pensionară, 82 de ani: „Tot am pus așa câte un lemn, câte un lemn. Zic vin de afară și să fie cald. Mă credeți că mă temeam să nu ia foc? Îmi era frică.”
Cei care nu fac verificări sau nu curăță coșul de fum cel puțin o dată pe an riscă amenzi între 500 și o mie de lei.