Revelionul este momentul în care exprimarea bucuriei poate duce chiar la incedii, mai multe decât într-o noapte obișnuită. Așa spun datele pompierilor. Artificiile și petardele provoacă în fiecare an de Revelion incendii în zonele aglomerate. Există multe situații în care străzile sunt prea înguste pentru o mașină de pompieri. Echipajele de intervenție sunt nevoite să improvizeze soluții ca să poată salva vieți.
O echipă Euronews a comparat lățimea unei autospeciale pentru incendiu și lățimea mai multor străzi din București, cu ajutorul unei aplicații de măsurare.
Una dintre autospecialele destinate intervențiilor pompierilor are o lăține de doi metri și jumătate, la care se mai adaugă și brațele laterale de doi metri fiecare. Pentru ca intervenția pompierilor să fie cât mai ușoară, lățimea unei străzi trebuie sa fie de cel puțin opt metri.
Când nu pot ajunge cu autospeciala aproape de locul incendiului, pompierii sunt nevoiți să improvizeze. Doar că acest lucru costă timp.
„Va trebui să iei toate furtunurile pe care le ai la dispoziție, să le legi între ele și să pleci cu ele după tine atât cât e necesar”, a explicat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov.
Străzile înguste fac imposibiliă intervenția pompierilor
Pe lângă problema străzilor înguste este și problema străzilor îngustate de mașini. Aplicația de măsurare de pe telefon arată că distanța de la mașină până la partea opusă a străzii este de doi metri și 40 de centimetri. Tot insuficient pentru o mașină de pompieri.
Pompierii le cer oamenilor să fie foarte atenți cu artificiile în noaptea de Revelion, pentru că o singură scânteie poate declanșa un dezastru.
„Sunt incendii provocate accidental atunci când de obicei petarde ajung la noi în case, pe balcon, în zona centrelor comerciale unde se depozitează materiale compbustibile. Sunt situații pe care le întâlnim în fiecare an și sunt sigur că nici anul acesta nu va fi diferit”, a mai precizat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov.
Cel mai recent incendiu la care pompierii s-au chinuit să intervină s-a produs în urmă cu două luni în Cartierul Francez din București. Dacă în zonele vechi ale Capitalei situaţia poate fi explicată, pentru că străzile și casele au fost proiectate de mult, în unele cartiere noi blocurile au fost ridicate mult prea aproape unul de celălalt.