Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Craterul de la Slănic Prahova umplut cu pietre de râu. Prefect: Am propus HG pentru a ajuta oamenii afectați

Update. Autoritățile au găsit o soluție provizorie pentru rezolvarea crizei de la Slănic Prahova. Muncitorii umplu craterul format în șosea cu pietre mari de râu, în speranța că vor putea stabiliza solul, astfel încât oamenii evacuați să se poată muta înapoi în casele lor.

03/05/2024 , 13:31

Prefect: Am propus o hotărâre de Guvern pentru ajutorarea oamenilor afectaţi

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, estimează că în cursul zilei de vineri ar putea fi umplut în totalitate craterul format în urma prăbuşirii unei străzi din oraşul prahovean Slănic, ceea ce ar duce la o stabilizare a zonei.

Întrebat de jurnalişti dacă vineri va fi umplută groapa în totalitate, prefectul a răspuns: "Noi sperăm să da, dar mă abţin să dau un astfel de prognostic întrucât constructorul este cel care va face lucrarea. (...) Astăzi (vineri - n.r.) suntem în situaţia în care se lucrează, iar orizontul de timp de arată o mobilizare foarte, foarte bună. Cred că primele semne de stabilizare ar trebui să le avem în cursul zile de astăzi. Întreaga soluţie este una provizorie, este o soluţie de stabilizare şi umplere a craterului, iar, în paralel, se vor continua investigaţiile şi măsurătorilor care ne vor arăta maniera în care următoarea lucrare, care va avea un proiect tehnic şi o execuţie tehnică de durată, va evolua".

 Cu privire la momentul în care se vor putea întoarce în locuinţe persoanele evacuate, el a spus că se aşteaptă finalizarea unei expertize.

"Pe lângă hotărârea de a interveni de urgenţă, (...) am dat şi una prin care am solicitat autorităţii locale ca astăzi să contracteze un expert Clasa A1, care să înceapă celelalte verificări pentru structura de rezistenţă a blocului. Într-adevăr, până acum au fost făcute măsurători care să indice dacă avem o tasare locală sau una generală, iar expertul ne va comunica dacă există cel mai mic grad de afectare a clădirilor. După finalizarea acestei expertize putem vorbi despre modul şi timpul în care putem aduce oamenii înapoi. (...) Sunt convins că această expertiză va începe astăzi", a precizat oficialul.

Emil Drăgănescu a adăugat că, în momentul de faţă, nu există niciun indiciu de extindere a surpării.

"Măsurătorile de până acum arată o zonă cu un specific aparte situată pe un filon de sare, şi asta ştiam cu toţii, arată o tasare generalizată în zona respectivă, dar şi asta o ştiam cu toţii, pentru că asta este caracteristica zonei şi nu este neapărat un lucru nenatural, este un lucru natural ca astfel de terenuri să sufere o tasare generală, care este de sute de ani, de mii de ani în zona respectivă şi va fi şi de aici înainte. Important ca această tasare să nu fie locală, pentru că în momentul în care apare la colţul unei clădiri sau cum a apărut în zona aceea poate să aducă şi prejudicii ale bunuri şi ale persoanelor. Deocamdată nu ne arată o situaţie cu multiple tasări locale, dar, tocmai pentru a şti acest lucru, primăria a comandat studiile aferente. Nu, tocmai pentru a exclude acest risc, noi am luat decizia să se facă această lucrare de urgenţă. În momentul în care groapa se va umple, măsurătorile vor continua. În momentul de faţă nu există niciun indiciu concret că ar trebui să lărgim perimetrul de siguranţă", a explicat Drăgănescu.

El a anunţat şi că s-a hotărât, la nivelul Instituţiei Prefectului, să fie propusă o hotărâre de Guvern pentru ajutorarea oamenii afectaţi de surpare.

03/05/2024 , 11:32

Autoritățile încearcă să stabilizeze solul

Miza acestor lucrări este să stabilizeze solul și să oprească practic această surpare. Pentru a putea face acest lucru folosesc ceva numit refuz de ciur. Este un produs obținut în urma procesării și balastului și în esență vorbim despre pietre mari de râu, mai mari decât pietrișul.

Această cantitate foarte mare de refuz de ciur este ambalată în saci făcuți dintr-un material special, iar apoi sacii sunt puși în groapă. Experții spun că este foarte important ca apa care a și cauzat această surpare să circule în continuare.

Vorbim despre apă provenită din surse naturale, geologice, apă care nu poate fi oprită pur și simplu, iar dacă ar fi pus acolo un material precum nisipul sau dacă s-ar fi injectat vreo formă de ciment, atunci apa ar ocoli această barieră și ar exista riscul să apară alte surpări.

Folosind această piatră mare cunoscută pentru permeabilitatea ei specifică, specialiștii pregătesc să permită apei să treacă în continuare, însă fără să afecteze suprafața solului la suprafață.

Este o operațiune complicată care implică niște cantități foarte mari de astfel de piatră. După ce această operațiune se va termina, un expert din categoria A1 va veni și va inspecta lucrarea pentru a decide dacă aceasta este la standardele necesare, iar după această expertiză oamenii din zonă ar trebui să primească un orizont rezonabil de timp în ceea ce privește momentul în care se vor putea întoarce în casele lor.

Mesaj Ro-Alert în Slănic Prahova. Situația s-a agravat în zona în care o stradă s-a surpat după tasarea solului. Autoritățile au luat măsura evacuării de urgență a mai multor localnici și au emis un mesaj Ro-Alert. În craterul format inițial s-a strâns apă care a ajuns acum la nivelul suprafeței asfaltului.

Mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Slănic Prahova

Magda Costache, jurnalist Euronews: "Terenul s-a tasat și asfaltul care era la suprafață s-a surpat de tot. Acolo este o groapă uriașă plină cu apă, iar surse Euronews spun că, la o primă vedere, experții cred că este vorba despre apă provenită din surse naturale, nu de la vreo țeavă spartă.

Într-o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, s-a decis extinderea perimetrului de siguranță și comunități din zonă vor fi evacuate. Însă oficialii nu au transmis încă despre câte persoane este vorba.

A fost emis și un mesaj Ro-Alert prin care oamenii sunt rugați să evacueze sau să evite zona, pe străzile 23 august - Ștefan cel Mare, din Slănic Prahova. Iar pompierii îi roagă pe locuitori să respecte măsurile luate de autorități. Prefectul de Prahova face un apel la calm și îi roagă pe oameni să colaboreze cu autoritățile și să aibă încredere în acestea.

O echipă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, împreună cu specialiști în construcții și cu mineri se deplasează la fața locului după ce Raed Arafat a cerut acest lucru. Ei vor face o recunoaștere și o analiză a situației de acolo."

  • Surparea inițială a unei părți a străzii a avut loc pe 25 aprilie, chiar în fața sediului Poliției.

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat că încă un bloc din Slănic va fi evacuat.

Emil Drăgănescu, prefecul de Prahova: "Azi dimineaţă, în timp ce mă aflam aici pentru acţiunea Crucii Roşii de sprijinire a oamenilor evacuaţi, fiind la faţa locului, am constatat împreună cu reprezentanţii Primăriei şi ai Electrica, care încercau degajarea unui stâlp, faptul că această sufuziune îşi lărgeşte marginile, acest lucru făcându-ne să luăm decizia de a interveni rapid şi de a evacua încă un bloc. O să solicităm membrilor CJSU o nouă şedinţă prin care să validăm această intervenţie rapidă, întrucât zona trebuie stabilizată.

Practic, am observat că pe cale naturală această zonă încă nu s-a stabilizat şi, având în vedere că perioada este una destul de liniştită pentru cei care lucrează, (...) am luat hotărârea ca de urgenţă să intervenim asupra acestei sufuziuni. În momentul de faţă se află la faţa locului specialiştii care ne-au fost alături de fiecare dată, plus unii noi. Vom face (...) o analiză cu constructorii care au dorit să vină în sprijinul nostru şi să ne dea anumite sfaturi în acest sens, cu reprezentanţii Institutului Geologic al României, ai Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti", a spus Emil Drăgănescu.

Comunicat DSU Prahova: "Acțiunea de evacuare a populației, în scopul eliminării oricărui pericol în ceea ce privește siguranța acestora, se va realiza în cel mai scurt timp. Totodată, din dispoziția secretarului de stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat, o nouă echipă din cadrul IGSU se va deplasa în localitatea Slănic, care alături de specialiști în domeniul construcțiilor și mineri vor efectua o nouă recunoaștere și analiză a situației la fața locului".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE