Surparea asfaltului în orașul Slănic din județul Prahova a fost cauzată de infiltrațiile de apă provenite de la precipitați sau conductele avariate. Acestea sunt primele concluzii ale autorităților județene în urma cercetărilor făcute la fața locului. Oamenii evacuați încă nu se pot întoarce acasă, a anunțat prefectul județului. Specialiștii spun că este nevoie de studii mai ample și de lucrări de intervenție. Primăria va trebui să le asigure locuri de cazare celor care au nevoie.
Cei 42 de oameni evacuați nu se pot întoarce acasă
Emil Drăgănescu, prefectul județului Prahova: „Este vorba de ape scurse acolo scurse sub diferite forme și mai mult decât atât. De acțiuni antropice, adică, din păcate, intervenția omului.”
Apa scursă pe sub asfaltul surpat poate proveni din precipitații sau din scurgerile de pe versanți, spun specialiștii, dar și din conductele orășenești avariate. În raportul întocmit de Comitetul pentru Situații de Urgență Prahova sunt eliminate drept cauze seismele, fenomenele naturale ample produse în adâncime, dar și filonul de sare aflat aproape de zonă unde s-a surpat asfaltul. Chiar și așa, cei 42 de oamenii evacuați nu se pot întoarce acasă.
Emil Drăgănescu, prefectul județului Prahova: „În momentul de față ne confruntăm cu niște fenomene de tasare care afectează și blocurile. Nu știm cât vor avansa. Nu știm dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei. Dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de față.”
Zona afectată este una centrală
Primăria trebuie să găsească locații pentru cei care au nevoie de cazare în perioada următoare, a mai spus prefectul județului. Autoritățile așteaptă să fie sigure că zona este stabilă înainte de a le permite localnicilor să revină în blocuri. Astfel, autorităților publice locale li s-a cerut să contacteze servicii specializate pentru continuarea studiilor și luarea măsurilor necesare pentru a stopa surparea de teren. Iar Inspectoratului de Stat in Construcții i s-a solicitat să verifice lucrările făcute în zona respectivă, inclusiv cele la rețeaua de gaze din ultima perioadă. Autoritățile vor să afle dacă au fost sau nu autorizate toate aceste lucrări.
Comitetul pentru Situații de Urgență Prahova a dispus și alte măsuri.
Emil Drăgănescu, prefectul județului Prahova: „Deținătorii tuturor rețelelor Hidroelectrica STS sau operatorii privați vor trebui să devieze traseele utilităților și sa ofere continuitate cetățenilor din zonă.”
Craterul format în Slănic Prahova are în jur de doi metri adâncime și se întinde pe o suprafață de 60 de metri pătrați. Zona afectată este una centrală și se află în proximitatea unor instituții publice și a unor locuințe. La finalul anului trecut, într-o altă zonă a orașului au apărut crăpături în sol, care au afectat câteva gospodării și case.