Și-a dorit să fie medic, dar nu a avut bani pentru pregătire suplimentară, așa că a ajuns profesor de biologie. Ce-i drept, unul dintre cei mai apreciați din Iași.
De 12 ani oferă meditații gratuite copiilor cu posibilități financiare reduse, care visează să dea la Medicină. A format o echipă de zece profesori care ajută necondiționat elevii. Cei mai mulți pe care i-au pregătit au intrat la Medicină.
În fiecare sâmbătă cele patru eleve din imagini sunt nelipsite de la pregătirea la biologie cu profesorul Mircea Nedea. Provin din familii cu posibilități reduse, dar visează să devină medici.
Cum a luat naștere acest proiect
În urmă cu 12 ani, profesorul Nedea a decis împreună cu soția sa, profesoară tot de biologie, să ofere meditații gratuite copiilor săraci. De atunci a adunat în jurul lor alți opt profesori: patru de fizică și patru de chimie. În spatele deciziei se află o motivație puternică.
”Provin dintr-o familie foarte săracă. Nu am avut posibilități materiale să mă pregătesc pentru admiterea la Medicină. Necesita o pregătire suplimentară la fizică, la chimie.
Neavând posibilitatea, am optat pentru biologie. După câțiva ani, să zicem cam 15-20 de ani, mi-am reamintit că aș fi fost un foarte bun medic dacă dădeam la Medicină. ”, a declarat Mircea Nedea - inițiator proiect "Studii aprofundate pentru elevi defavorizați".
Așa a inceput proiectul ”Studii aprofundate pentru elevii defavorizați”. Alexandra și Cristina fac naveta aproximativ 70 de kilometri, pentru a participa la pregătire: una este din Pașcani, iar cealaltă din Roman. Și-au dorit să intre la Facultatea de Medicină și proiectul profesorului Nedea pare a fi ușa spre succes.
Dintre elevii pregătiți de-a lungul timpului, 79 sunt acum medici rezidenți, doi kinetoterapeuți și alți doi asistenți stomatologi.
Pentru a beneficia de meditații gratuite, criteriul de bază este posibilitatea materială. Copiii trebuie să provină din familii care nu au venit mai mare de 600 de lei, pe membru.