După desecretizarea unor documente din ședința CSAT de pe 28 noiembrie, au ieșit la iveală mai multe elemente care au contribuit la ascensiunea lui Călin Georgescu. O ascensiune bruscă și inexplicabilă, la prima vedere. Însă datele oferite de SRI și STS confirmă bănuielile mai multor specialiști, mai ales cei din domeniul IT.
Mecanismul a fost unul extrem de bine pus la punct și totul a început cu mult timp în urmă.
Mecanismele prin care Georgescu a fost „propulsat”
-25.000 de conturi de TikTok activate într-o singură zi, după cum precizează CSAT. Este de-a dreptul imposibil ca cineva să poată face așa ceva, pentru că este nevoie de o rețea extrem de bine dezvoltată. Printre detaliile date în acele documente, se arată că multe dintre acele conturi erau formate din 2016 sau 2017 și ele au devenit active brusc într-o singură zi din ultimele două săptâmâni de dinaintea turului 1 al alegerilor prezidențiale.
-un actor cibernetic statal a contribuit la promovarea lui Georgescu, după cum reiese din documente. Așa s-ar putea explica activitatea celor 25.000 de conturi, pentru că o persoană obișnuită sau chiar o companie nu poate face așa ceva atât de repede și la un asemenea nivel. Este nevoie de resurse financiare, umane și tehnologice imense. Iar marii influenceri de pe TikTok și alți utilizatori care se află în topul vizualizărilor spun la unison că este imposibil să crești, în mod organic, atât de mult într-un timp atât de scurt. Asta ar explica și faptul că serviciile din România nici nu au avut timp să se ocupe de această avalanșă. Ceea ce ar întări ideea unei interferențe a unui actor statal extern. Iar CSAT a remarcat un mod de operare similar cu cel adoptat de Rusia înainte de a invada Ucraina.
-Orice cetățean posesor de conturi pe rețelele de socializare poate să cumpere, pur și simplu, aprecieri și postări. La o simplă căutare pe Google, oferta găsită este foarte bogată. Din acest punct de vedere, ar fi nevoie de sume uriașe de bani. Astfel, varianta implicării unui actor statal, după cum spune CSAT, este, din nou, plauzibilă. Călin Georgescu a susținut mereu că a investit „zero lei” în această campanie.
-„Analiza metrică a relevat o creștere abruptă în intervalul 13-26.11.2024, ajungând pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovarea a conținutului video asociat mai multor hashtag-uri utilizate în campania electorală a lui Călin Georgescu”. Acest paragraf publicat de CSAT este relevant în acest caz.
-„La nivelul platformei TikTok a mai fost identificată o activitate de promovare masivă, derulatã în ultimele două săptămâni (n.r.: două săptămâni înaintea alegerilor), pentru sustinerea POT (Partidul Oamenilor Tineri), partid suveranist, înființat în anul 2023, care îl susține pe Călin Georgescu.”
-persoana din spatele lui Călin Georgescu este un anume Bogdan Peschir, după cum apare în documentele CSAT. Cine este acest personaj? El are userul „bogpr” și este supranumit „Regele TikTok-ului”. Acest apelativ poate explica multe. În plus, el are firme care activează în domeniul IT, iar documentul CSAT le-a dat și numele. În plus, el lucrează cu crypto. „Acesta, utilizând contul "bogpr", a realizat donații pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr" în finanțarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanții TikTok în dialogul cu autoritățile române, în data de 28.11.2024. Aceștia au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr" și au menționat că acesta a efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicați în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale. Acestea reprezintă încălcări ale politicilor TikTok și ale legislației electorale române."
-Au fost foarte multe informații legate de felul în care a fost coordonată această acțiune. A fost o campanie cu ajutorul unor influenceri care, pentru că foloseau niște hastaguri primite ca brief, ca o cerință, au primit niște bani. Iar documentul CSAT vorbește despre 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip care îl promova pe Georgescu.
-O foarte mare parte din conținutul acestor documente vizează felul în care s-a desfășurat și a fost organizată toată campania de pe TikTok a lui Călin Georgescu, o platformă pe care, în mod normal, dacă ar fi respectate regulile, conținutul politic nici măcar nu ar avea ce să caute acolo și el ar fi chiar sancționat. Dar el nu a fost sancționat. De altfel, reprezentanții TikTok au fost chemați să dea explicații în fața Parlamentului European. Ei au spus că platforma a eliminat trei campanii de influențare în timpul alegerilor din România.
-Unele pagini de Facebook au fost transformate, pur și simplu, iar investigația celor de la Snoop scoate la iveală și exemple. O pagină care, în decembrie 2023, se numea 'Vânzări cu de toate București', își transformă numele, pe parcursul timpului, iar în august 2024, ea se numește 'Gătim împreună pentru Familie'. Apoi, brusc, în 25 noiembrie 2024, această pagină se numește 'Mergem înainte, Călin Georgescu președinte'. Toate aceste lucruri s-au întâmplat pe Facebook.
-De asemenea, SRI a raportat că au existat peste 80.000 de atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice chiar și în ziua alegerilor.
-Ministerul Afacerilor Externe a precizat că „Rapoartele declasificate arată o interferență externă fără precedent și semnificativă, îndreptată împotriva instituțiilor și proceselor democratice."