Klaus Iohannis a acceptat să desecretizeze unele documente din ședința CSAT care a avut loc pe 28 noiembrie, la patru zile după primul tur al alegerilor prezidențiale și care îl au protagonist pe candidatul Călin Georgescu. Așa cum avertizau mai multe persoane familiare cu acest subiect, campania lui Georgescu a beneficiat de un sprijin ilegal.
Iar în spatele acestei scheme de finanțare s-ar afla un anumit Bogdan Peschir, care activează cu userul „bogpr” pe rețeaua de socializare TikTok. El este supranumit „Regele TikTok-ului”.
În documente se mai precizează că „SRI a găsit credențiale de acces asociate bec.ro, roaep.ro și registrulelectoral.ro în cadrul unor platorme de criminalitatea cibernetică de sorginte rusă. Atacurile au continuat într-un mod susținut, inclusiv în ziua alegerilor și în noaptea post alegeri (25.11.2024). Pentru lansarea atacurilor, au fost utilizate sisteme informatice din 33 de țări."
Potrivit SIE, Rusia ar fi încercat, în România, o rețetă folosită înainte de începerea invaziei din Ucraina.
Extrasele din documentele CSAT sunt relevante în acest sens și sunt prezentate mai jos.
Mecanismele finanțării campaniei lui Călin Georgescu
Document CSAT: „La nivelul platformei TikTok a mai fost identificatã o activitate de promovare masivă, derulatã în ultimele două săptămâni, pentru susținerea POT (Partidul Oamenilor Tineri), partid suveranist, înființat în anul 2023, care îl susține pe Călin Georgescu.
Candidatul Călin Georgescu a declarat, la Autoritatea electorală română (AEP), zero lei buget de campanie electorală, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia.
Datele deținute au relevat implicarea contului de TikTok "bogpr", utilizat de cetățeanul român Bogdan Peschir, în finanțarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei de socializare.
Acesta, utilizând contul "bogpr", a realizat donații pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr" în finanțarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanții TikTok în dialogul cu autoritățile române, în data de 28.11.2024.
Aceștia au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr" și au menționat că acesta a efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicați în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale. Acestea reprezintă încălcări ale politicilor TikTok și ale legislației electorale române."
Bogdan Peschir este cunoscut pentru plata unor sume mari de bani, cu titlul de donații, unor maneliști și diverși alți interpreți. Pentru campania electorală a lui Călin Georgescu, el ar fi virat milioane de euro în contul unor influenceri, care aveau sarcina de a-l promova excesiv pe Georgescu.
Peschir locuiește în Brașov și deține mai multe mașini de lux, după cum relatează presa locală. În ultimele zile, el nu s-a mai ferit și a recunoscut că îl susține pe Călin Georgescu.
Document CSAT: „Bogdan Peschir afișează un nivel de trai care nu corespunde activităților derulate prin intermediul companiei deținute, respectiv DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Brașov, inființată în anul 2021. Anterior înființării societății, acesta a lucrat, ca programator, în cadrul unor entități (GLOBAYA FINTECH SRL și BITXATM TECHNOLOGY SRL, ambele din Brașov) care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor și sunt deținute, printre alții, de Gabriel Prodănescu (persoană care este și cetățean al Africii de Sud, unde a emigrat în 1995).
De asemenea, finanțarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activităților de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite. Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceștia."
În campania electorală dinaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, pe care Georgescu și-a făcut-o preponderent pe TikTok, rețeaua de socializare nu a luat nicio măsură de a bloca postări în care Georgescu făcea afirmații controversate, apelând la misticism și credință, iar specialiștii susțin că publicul a fost foarte influențat.
- Candidatul extremist Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi, în primul tur, urmat de Elena Lasconi, cu 19,18%.