Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Desecretizarea documentelor CSAT și implicarea Rusiei în alegerile din România, în atenția presei internaționale

Situația politică dinaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, dar și implicarea Federației Ruse în procesul electoral din țară, sunt printre subiectele importante reflectate de presa internațională.

Jurnaliștii străini vorbesc despre „atacuri agresive” și o campanie masivă de influențare a voturilor. De asemenea, sunt examinate eventualele riscuri pentru NATO în cazul în care România va fi condusă de un președinte sceptic aprofundării colaborării cu alianța militară.

Presa internațională, despre situația politică din România

Un președinte NATO-sceptic la Cotroceni ar putea crea mari probleme alianței, scrie publicația Politico. Jurnaliștii nu exclud că Georgescu ar putea să-l imite pe premierul prorus din Ungaria, Viktor Orban, și să acționeze ca un adevărat agent al Kremlinului în cadrul NATO. În concluzie, o schimbare politică dramatică la București ar putea submina rolul României ca unul dintre principalii actori de securitate regională în cadrul NATO, constată Politico.

  • Politico: „Prezența unui sceptic NATO la Palatul Cotroceni ar putea crea mari probleme pentru alianță. Georgescu ar putea copia, de exemplu, modelul premierului ungar Viktor Orbán și ar putea acționa ca un agent perturbator pro-Kremlin în cadrul NATO.”

Iar France 24 scrie despre desecretizarea documentelor Consiliului Suprem de Apărare a Țării și menționează că atacurile cibernetice rusești agresive l-au impulsionat pe candidatul pro-Moscova la președinția României. Țara a fost ținta unor „atacuri rusești hibride agresive” într-o perioadă de alegeri consecutive, scrie France 24.

  • France24: „Documente desecretizate miercuri de Consiliul Suprem de Securitate al României au arătat că țara a fost ținta unor 'atacuri rusești hibride agresive' într-o perioadă de alegeri consecutive.”

Subiectul este abordat și în presa britanică. Financial Times scrie despre o campanie coordonată de Rusia, în beneficiul candidatului prezidenţial pro-Putin, Călin Georgescu.

Iar BBC constată, în baza informațiilor făcute publice, că România a fost ținta unei campanii „extrem de organizate” și „de gherilă”. Mai mult, Moscova a inclus România în lista „statelor inamic” și a devenit o țintă prioritară pentru acțiuni hibride agresive.

  • BBC: „O campane 'extrem de organizată' și 'de gherilă' pe rețelele de socializare, prin distribuirea de mesaje identice și utilizarea unor persoane influente. România a fost identificată drept 'stat inamic' de către Moscova și o țintă prioritară pentru acțiuni hibride agresive”.

Subiectul se regăsește și în presa rusă. Agenția de stat TASS difuzează o știre cu declarațiile lui Călin Georgescu la un post local de televiziune, prin care dezminte constatările din rapoartele CSAT. ”Declasificarea unor documente ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării arată disperarea sistemului”, scrie Tass, care îl citează pe candidatul prezidențial cu simpatii proruse.

  • Tass: „Declasificarea unor documente ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării arată disperarea sistemului.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE