Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertisment dur de la Washington: consecințe grave pentru România, în cazul ruperii de Vest

Situația alegerilor prezidențiale din România continuă să facă ecou în Occident. Cea mai mare democrație din lume, Statele Unite ale Americii, și-a exprimat îngrijorarea, mai ales după desecretizarea documentelor CSAT.

Americanii spun că ar putea fi „consecințe negative grave” după ce modul în care Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

În acele documente, SRI a precizat că Georgescu a beneficiat de o campanie de promovare agresivă pe TikTok, care a avut loc prin ocolirea legislaţiei naţionale în domeniul electoral şi prin exploatarea algoritmilor acestei platforme de social media.

Departamentul de Stat al SUA, despre problema alegerilor din România

Într-un comunicat de presă, Departamentul de Stat al SUA susține că „este alegerea poporului român, iar Statele Unite nu interferează cu acea alegere sau proces."

„Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România. Datele la care se face referire în raport ar trebui investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral al României.

Statele Unite apreciază contribuțiile României ca un puternic aliat NATO și partener în Uniunea Europeană. Progresul câștigat cu greu de România, de ancorare în comunitatea transatlantică, nu poate fi respins de actorii străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de la alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA în domeniul securității cu România, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.

Printr-un parteneriat de durată, am făcut progrese importante în cooperarea noastră din domeniul apărării și parteneriatul economic și am făcut pași către călătoriile fără viză. Vom continua să lucrăm împreună pentru a păstra securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri", se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

  • Potrivit SIE, Rusia ar fi încercat, în România, o rețetă folosită înainte de începerea invaziei din Ucraina.
  • Preşedintele Klaus Iohannis indică faptul că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
  • SRI susține că o rețea de 25.000 de conturi de Tiktok este asociată direct campaniei lui Călin Georgescu, iar acestea au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
  • Pentru campania lui Călin Georgescu au fost mobilizate sume de un milion de euro, iar 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok, conform SRI. Acestea sunt cifrele publicate și nu se știe care era suma totală.
  • În documentele declasificate este dezvăluită identitatea finanțatorului campaniei lui Călin Georgescu.
  • Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de către firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea câte 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceștia.
  • România - alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO - a devenit o prioritate pentru actiunile ostile ale Rusiei.
  • Există un interes în creștere la Kremlin pentru a influența agenda în societatea românească, în context electoral.
  • SRI a raportat că au existat peste 80.000 de atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice chiar și în ziua alegerilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE