Cazul Călin Georgescu continuă să facă ecou nu doar în România, ci și în cancelariile occidentale. În plus, desecretizarea ultimei ședințe CSAT a întărit bănuielile multora. În acest context, scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat toată această situație și bănuiește cine sunt vinovații și cum de s-a ajuns până aici.
SRI și SIE, vinovate în „cazul Georgescu”
Cristian Tudor Popescu, scriitor și gazetar: „Acest domn nici nu ar fi trebuit să ajungă să participe la turul 1 al alegerilor prezidențiale. Toate aceste informații despre domnul Georgescu și campania lui pe TikTok, care au fost desecretizate - nu știu când au fost obținute, dar este de presupus și ar fi fost de datoria organelor, respectiv SRI și SIE, să obțină aceste informații în campania electorală, când se întâmplau aceste lucruri, când apărea acel fenomen clar sărit din cadru, ieșit din comun, pe TikTok, cu lansare și coordonare de pe Telegram, canal rusesc.
25.000 de conturi create, care sunt activate într-o singură zi, toate astea trebuiau să le vadă atunci și trebuia oprit acest individ să ajungă să participe la turul 1. Nu au făcut lucrul acesta organele în drept, lucru pentru care eu cred că ar trebui să dea socoteală în fața noului Parlament, ar trebui anchetate SRI și SIE în legătură cu activitatea și prestația lor înainte de turul 1.
Dar acum, că au fost aceste documente desecretizate, este evident pentru oricare cetățean român că acest Georgescu este agent al Moscovei în România și că ținta principală este destabilizarea României. Adică nu știu dacă și-au propus să-l facă președintele României, nu știu dacă au crezut că reușesc cei care i-au coordonat campania și care îl manevrează pe acest domn Georgescu, din Rusia, dar cu siguranță și-au propus să pună România în haos, în dezordine, să o destabilizeze, ceea ce au și reușit.
Pierderile financiare ale statului român, în aceste zile, se cifrează la aproximativ 5 miliarde de euro, bani cheltuiți de Banca Națională pentru a susține cursul. De asemeni, au fost pierderi bursiere mari, creșteri ale dobânzilor, toți investitorii străini, în clipa de față, sunt on hold, adică așteaptă să vadă ce se întâmplă, dacă mai bagă bani în România. Deci Kremlinul și-a atins ținta asta."
Ce rol joacă documentele desecretizate ale CSAT
În declasificarea documentelor ședinței CSAT din 28 noiembrie, publicată de Administrația Prezidențială, la presiunea socială, SRI susține că o rețea de 25.000 de conturi de TikTok este asociată direct campaniei lui Călin Georgescu, iar acestea au īnceput să devină foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
Pentru campania lui Călin Georgescu au fost mobilizate sume de un milion de euro, iar alți 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok, conform SRI. În documentele declasificate este dezvăluită și identitatea finanțatorului campaniei lui Călin Georgescu.
Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de către firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea câte 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceștia. SRI a raportat că au existat peste 80.000 de atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice, chiar și în ziua alegerilor.
În aceste condiții, reputatul jurnalist a fost întrebat dacă ar mai trebui să participe Călin Georgescu la turul 2 al alegerilor.
Cristian Tudor Popescu: „Dacă mă întrebați dacă ar mai trebui să participe și la turul 2, eu spun că da. Dacă acum ar fi oprit, fie printr-o declanșare a unei anchete, fie prin intervenția CCR, care are mult mai multe motive decât în cazul Șoșoacă să intervină acum, atunci individul ar fi transformat într-un soi de Hristos - că tot spune el că are fir direct cu Hristos - în ochii celor care l-au votat în primul tur.
Asta ar fi imaginea, că nu-l lasă, că îi e frică sistemului de el. Sistem e unul din cuvintele-cheie ale propagandei de pe TikTok pentru Georgescu, că nu-l lasă sistemul. Și l-ar eroiza, în felul acesta. După prerea mea, acest diavol - să știți că diavol înseamnă, în greaca veche, cel care taie în două, spintecă - efectiv a despicat România în două. El nu poate fi scos, nu poate fi alungat din cetățenii în care a intrat decât așa cum a intrat, prin vot."
Cum poate fi „vindecată” situația creată
Cristian Tudor Popescu, scriitor și gazetar: „Domnul Iohannis a lăsat SRI fără un șef vreme de un an și jumătate. Nu a vrut să propună niciun alt nume Parlmentului. Poate fi asta o cauză majoră a ceea ce am văzut acum, a disfuncției de acum? Mai ales că declarațiile Serviciilor Secrete și ale Președinției s-au bătut cap în cap cu aceste documente ale CSAT. Inițial, nu era nicio problemă, nici pentru servicii, nici pentru Președinție, după cum ne-au comunicat. Că nu s-au înregistrat niciun fel de activități ilegale în timpul campaniei electorale.
După care, iată ce explodează acum. Deci trebuie numită o conducere. Aceste servicii trebuie chestionate și analizată activitatea lor, nu așa cum s-a făcut până acum, adică deloc, de către Parlament. Comisiile parlamentare de analiză a serviciilor secrete, de supraveghere a serviciilor, au fost practic niște anexe ale conducerii acestor servicii, neîndrăznind să-i deranjeze. Aici trebuie ca rolul Parlamentului să fie acela prevăzut prin lege, de verificator a ceea ce se întâmplă în activitatea serviciilor secrete.
După părerea mea, trebuie făcut ceva cu CCR. Acest organism s-a dovedit de o nocivitate incredibilă în momente cruciale pentru statul român. Amintiți-vă cum au eliminat-o pe Laura Corduța Kovesi, care era șef DNA. Amintiți-vă cum, după aceea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că CCR a comis un abuz, nelăsându-i niciun drept de apărare.
Amintiți-vă recent această renumărare a voturilor, care a fost un moloz al minții. Nu e nicio justificare să pornești acest proces pe care nu-l ceruse nimeni. Individul ăla, candidatul Terheș, ceruse lucruri în legătură cu trei secții. Și pe această bază, onorata Curte, indivizii ăia în halate stacojii s-au apucat să dea drumul acestui proces care a stupefiat pe toată lumea și i-a dat posibilitatea lui Vladimir Putin să-și bată joc, să rânjească la adresa României.
După care au venit și au oprit procesul la fel de la cherem, fără să înțelegi nici de ce l-au pornit. Vă dați seama cu ce avem de-a face? Această instituție, care nu dă socoteală nimănui, este Dumnezeu în România, iată ce influențe malefice a avut în momente critice pentru România. Și va avea în continuare. E firesc să fie așa dacă ne uităm la ce persoane se află acolo și cum au fost ele trimise acolo.
Mecanismul de numire a membrilor Curții trebuie neapărat modificat. Și au aș spune că cel mai corect ar fi să fie magistrați de meserie, și nu politicieni sau indivizi cu ocupații incerte, trimiși acolo de Parlament. Să existe un mecanism de selecție, în cadrul corpului magistraților și, așa cum este aleasă Înalta Curte de Casație și Justiție, sau CSM, să fie aleasă și CCR. Și nu de către partidele politice."
CTP, mesaje către Călin Georgescu și Elena Lasconi
Cristian Tudor Popescu, scriitor și gazetar: „Pe acest domn eu nu aș avea să-l întreb nimic. Și i-aș spune și de ce. Pentru că toate afirmațiile lui Călin Georgescu sunt niște apoftegme, niște sentințe. Nu sunt niște afirmații dublate de argumente, de demonstrații, care pot da naștere la întrebări din partea interlocutorului și a se ajunge la un dialog.
Acest om vorbește ca un șef de sectă, nu lasă loc la niciun fel de contrazicere. Dacă încearcă să zică ceva un jurnalist, pur și simplu i-o retează: 'am zis'. Argumente? 'Eu nu mă cobor, ăsta e un nivel de jos. Argumente? Eu sunt deasupra. Eu dacă am spus că este, așa este.' Ce să discuți cu acest om? Nu am ce. Aș considera ca o înjosire, din punct de vedere intelectual și uman, să intru în dialog cu acest om.
Pe Elena Lasconi aș întreba-o dacă a început să-și dea seama în ce situație se află și că ar putea să devină președintele României. Și aș întreba-o dacă nu cumva are și momente de spaimă și de anxietate în legătură cu asta."