Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV Atacul Iranului, prin ochii românilor din Israel: „Nu ne gândim să plecăm, nu ne-am gândit niciodată”

Armata israeliană a anunțat că Iranul a lansat un atac masiv cu 500 de rachete asupra teritoriului israelian, toate fiind interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome. Acest atac vine în contextul unor tensiuni crescânde în regiune, iar Statele Unite avertizaseră cu câteva ore înainte că dețin indicii privind un atac „iminent” al Iranului.

Sarah Melter Golan, o cetățeană israeliană de origine română, a relatat pentru Euronews România momentele de tensiune trăite după revenirea sa în Israel dintr-o călătorie în Italia. Aceasta a descris atmosfera de panică și măsurile de protecție pe care locuitorii din Israel le-au luat în fața atacului cu rachete.

„Eu am aterizat din Italia și în exact cinci minute... am reușit doar să-mi pun valizele. Am desfăcut geanta și în momentul acela a fost alarma. Doar acum, după o oră și ceva, am primit anunțul că putem ieși din zona apărată care este sigură la noi în casă”, a declarat Sarah Melter Golan.

Ea a explicat cum camerele de siguranță din casele israeliene sunt special construite pentru a rezista în fața atacurilor cu rachete: „Este o cameră făcută toată din beton, cu filtre, și acolo suntem obligați să stăm minimum 10 minute de la ultima alarmă, ca să putem să fim apărați.”

În paralel cu atacul cu rachete, un alt incident grav a avut loc în Tel Aviv.

„Să nu uităm că în urmă cu o oră a fost un atac în Iasuff, Tel Aviv, pe strada principală. Doi teroriști au venit cu mitraliere și au omorât oameni. Acești teroriști au fost în tramvaiul din Tel Aviv, au scos mitraliere și au omorât oameni. Asta este o nebunie,” a adăugat Sarah Melter Golan.

O altă româncă stabilită în Israel a relatat cum s-a adăpostit alături de pacienții unui spital de recuperare, în timpul atacurilor recente, într-o zonă afectată de tensiunile dintre Israel și grupări armate.

”Eu lucrez la un spital de recuperare, avem aici trei camere care sunt blindate și ne putem izola cu o parte din pacienți care sunt în scaune cu rotile și pot fi deplasați mai ușor. Am avut trei avertismente, au fost trei atacuri și am reușit să intrăm la adăpost, să închidem ușile și geamurile blindate și să stăm atâta timp cât armata ne spune.

În urma acestui atac nu au fost victime, cel puțin nu am fost informați până acum de acest aspect, probabil va dura puțin timp. Deocamdată, la televizor sunt foarte multe știri care sunt concentrate pe ce are de gând să facă Israelul și America. Sunt multe speculații, mult agitație, aici e Anul Nou și lumea e foarte tristă, băiatul meu e în armată și sigur că sunt întristată.

Acum putem ieși din buncăre dar trebuie să fim aproape de adăpost. Oamenii vor să facă pregătiri pentru sărbătoare, categoric e ceva de amploare, nu știm exact cu cine avem de a face, nu înțelegem cât de mare e pericolul cu Iranul”, a declarat Gabi Rusu, româncă din Israel.

Reacția israelienilor la atacul iranian

Întrebată despre starea de spirit a locuitorilor și dacă se gândesc să plece, Sarah Melter Golan a subliniat că mulți nu iau în considerare această opțiune.

„Nu ne gândim să plecăm, nu ne-am gândit niciodată. Acesta este locul în care ne-am ales să trăim, dar sigur că fiecare simte chestia asta în alt fel”, a precizat Sarah Melter Golan.

Ea a mai povestit despre dificultățile familiilor cu copii mici în fața acestor atacuri: „Fetele mele au o fetiță mică. Au trebuit să fugă cu ea în timp ce dormea, un bebeluș de un an, în camera de siguranță. Este o nebunie.”

Israelul pregătește o reacție puternică

În ceea ce privește reacția Israelului la atacul iranian, Sarah Melter Golan a precizat că se așteaptă la un răspuns semnificativ: „Nu sunt un om de armată, dar după ceea ce se aude la televizor, Israelul va avea o reacție mare și foarte, foarte accentuată. Pentru că nu se poate așa ceva."

Aceasta a subliniat gravitatea situației și diferența dintre atacurile anterioare ale unor grupări teroriste și atacul direct al unui stat: "Iranul este un stat, nu o organizație teroristă de care poți avea grijă, ca Hezbollah sau cei din Gaza. În momentul în care un stat te atacă, este o altă operă, este cu totul și cu totul altceva."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE