Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata israeliană atacă centralele electrice și instalațiile portuare maritime din Yemen, folosite de rebelii Houthi

Armata israeliană continuă raidurile asupra Libanului. Liderul Hamas din această țară a fost ucis, anunță gruparea. Explozii au fost și în centrul capitalei Beirut, dar și în localități din Yemen. Loviturile au avut loc în timp ce temerile privind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu cresc. Președintele american Joe Biden spune că va discuta cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Casa Albă insistă că o soluție diplomatică este încă posibilă.

Israelul lovește ținte din Yemen, în timp ce atacurile continuă și asupra Libanului

În ultimele săptămâni, armata israeliană a întețit loviturile asupra grupării Hezbollah din Liban. Atacurile au vizat, în special, ținte din sudul țării. În urma raidului din Beirut, ar fi murit trei lideri ai unei grupări anti – Israel și pro – Iran.

Atacul din Beirut are loc după ce, în ultimele zile, au fost uciși 20 de militanți Hezbollah, inclusiv liderul grupării, Hassan Nasrallah. Bilanțul după două săptămâni de lupte a ajuns la peste o mie de morți, potrivit libanezilor. Aproximativ 250 de mii de oameni s-au refugiat în zone mai sigure și locuiesc în adăposturi, la rude sau chiar pe străzi. Recent, Papa Francisc a vorbit despre numărul mare al victimelor din rândul civililor.

Papa Francisc: Apărarea trebuie să fie întotdeauna proporțională cu atacul. Atunci când există ceva disproporționat, se poate observa o tendință de dominație care depășește moralitatea. Chiar și în război trebuie să existe moralitate, există norme care trebuie respectate. Războiul este imoral, dar regulile de război indică o anumită moralitate.

Armata israeliană a lovit ținte din Yemen, unde activează rebelii Houthi. Forțele aeriene israeliene au atacat în special centralele electrice și instalațiile portuare maritime, folosite de rebelii Houthi.

Yoav Gallant, ministrul Apărării din Israel: Dacă cineva atacă Israelul, așa cum rebelii Houthi au atacat recent cu rachete și, pe tot parcursul războiului, cu rachete de croazieră și drone, vom regla conturile. Știm foarte bine cum să o facem. Forțele Aeriene au atacat atât în Liban, în Gaza și aici (n.r. în Yemen). Putem opera și în alte locuri.

Joe Biden spune că va discuta cu premierul Benjamin Netanyahu. Americanii au fost aliați fermi ai Israelului, dar au criticat Tel Avivul pentru felul în care își programează atacurile, fără a ține cont de pericolele la care îi expun pe civili.

Reporter: Ce mesaj aveți pentru premierul Netanyahu?

Joe Biden, președintele SUA: Urmează să discutăm, atunci îi voi transmite mesajul.

Reporter: Poate fi evitat un război la scară largă în Orientul Mijlociu?

Joe Biden, președintele SUA: Trebuie. Chiar trebuie să fie evitat. Am luat deja măsuri de precauție în ceea ce privește ambasadele și personalul nostru care își dorește să plece. Nu am ajuns încă acolo (unde ne dorim n.r.), dar lucrăm foarte mult la asta împreună cu francezii și mulți alți parteneri.

În contextul în care raidurile israeliene continuă, noul ministru francez de externe, Jean-Noël Barrot, se află în Liban. Potrivit programului său oficial, ministrul urmează să predea un ajutor sanitar ministrului libanez al Sănătăţii şi apoi să participe la o reuniune de lucru privind situaţia cetăţenilor francezi, iar premierul rus Mihail Mişustin se va întâlni cu preşedintele iranian Masoud Pezeshkian la Teheran. Moscova anunță că oficialii vor discuta, în special, despre proiecte economice. Occidentul a acuzat Iranul în repetate rânduri că furnizează drone şi rachete armatei ruse pentru războiul din Ucraina, acuzaţie respinsă în repetate rânduri de Teheran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE