Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturia unui român din Florida după uraganul Milton: „Nu am mai trăit așa ceva”

Cel puțin șase oameni au murit în Florida în urma uraganului Milton. Vântul puternic a atins o viteză de 160 de kilometri pe oră și a smuls acoperișul a zeci de case, iar străzile au fost inundate. Iar peste trei milioane de locuințe au rămas fără electricitate. Milton a atins țărmul ca uragan de categoria 3, înainte de a fi retrogradat la o furtună de gradul 1. Inițial, meteorologii se așteptau la un uragan de nivelul 5, cel mai periculos.

„Am fost pe muchie de cuțit să plecăm”

Adrian Turcu, român stabilit în Florida a vorbit la Vocile care contează despre cum a simțit venirea uraganului.

„În ultimele 24 de ore, am trăit cu groază toate evenimentele. A ieșit soarele ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ieri, la ora 8:30, cred că am avut patru ore de groază pentru că, din câte am văzut online, atinsese pământul uraganul Milton și vreau să zic că aproape patru ore și 30 de minute au fost vânturi continue. Au suflat cu 160 de kilometri la oră.

Personal, nu am mai trăiat așa ceva. Nu suntem demult mutați în Statele Unite.

Suntem de doar doi ani, dar pare că nimic nu se întâmplă și nu s-a întâmplat mare lucru față de ce ne-au anunțat autoritățile”

Acesta spune că în următoarele trei zile vremea va deveni frumoasă: „vor fi însorite, fără pic de vânt, fără precipitații, absolut nimic”.

Întrebat cum s-au consumat pentru acesta ultimele 24 de ore, Adrian Turcu a spus că:

„Am fost pe muchie de cuțit să plecăm. Vă dați seama că informațiile care vin din media sunt aproape groaznice. Cuvântul catastrofal pe mine cel puțin mă sperie îngrozitor. Sunt tată a doi copii. Am familie aici.

Am luat decizia să rămânem pentru că oamenii pe care-i vedeți în spatele meu stau în Florida de o viață. Acum ne aflăm în sezonul uraganelor.

Acum o săptămână am avut uraganul Helene, acum este Milton. Floridienii (locuitorii statului Florida) de obicei nu pleacă. Zonele în care trăim noi acum sunt de categorie D de inundații. Cei din A,B și C au fost evacuați aproape obligatoriu sau cei care nu au vrut să plece.

La orice apel la 911 (112 la noi) nu răspunde nimeni, în sensul că Poliție, pompieri nu vor veni în caz că ești acolo unde trebuia să fii evacuat. Am decis să rămânem și nu îmi pare rău că am rămas. Nu s-a întâmplat mare lucru. Au fost patru ore și jumătate de vânturi extreme.

Nu am mai trăit așa ceva. Ne-am pus la geamuri protecții metalice să nu ne intre vreo creangă, vreun arbore pe care să-l ia vântul. Data viitoare, cu siguranță nu am să mai evacuez nicio zonă”.

Cum s-a simțit uraganul Helene

Întrebat despre cum a simțit celălalt mare uragan care a lovit Florida, respectiv Helene, Adrian Turcu a spus că:

„A fost diferit. Nu a fost atât de grav, atât de insistent cu vânturile de azi noapte. Dar în schimb, apa din Golful Mexic a inundat până la aproape 500 de metri față de țărm. Oamenii și-au scos afară toată mobila din casă pentru că au fost inundați și și-au pierdut cam tot. Vorbesc despre cei care stau chiar în zona de țărm, chiar primii 300 de metri de apă. Oamenii își construiesc case lângă apă pentru peisaj. Absolut toți au fost inundați”.

Acesta a mai spus că există adăposturi în zona sa.

„Orice școală, orice liceu. Aici în comitatul Hillsborough ,unde trăim noi, toate școlile au fost închise și s-au transformat în adăposturi pentru cei nevoiași, nu neapărat cei care au case pleacă în adăposturi. Dar cei nevoiași vor merge acolo.

Dacă furtuna e atât de gravă încât inundă casele pe care le vedeți în spatele meu.

Sunt câteva reglementări după 2005, am înțeles. Știți că există acele case din lemn. Aici nu mai există așa ceva. Sunt case din beton și rezistă la uragane de cel puțin categoria cinci, așa că nu există nicio problemă.

Singurele zone sensibile sunt geamurile. Sus acolo sunt protejate cu niște părți metalice. Constructorul, când îți predă casa, ai opțiune să bifezi: vreau protecție pentru uragan. E un fel de kit pe care-l ții în garaj și îl montezi cu o zi înainte, cu 24 de ore înainte de uragan”, a mai spus acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE