Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Să sperăm că vor rezista acoperișurile!” Mărturiile unei românce din Florida, care s-a adăpostit de uraganul Milton în casa prietenilor

O româncă stabilită în Florida a vorbit, într-o intervenție în direct la Euronews, despre uraganul Milton care amenință statul din SUA și care a revenit în categoria 5, cea mai înaltă pe scara Saffir-Simpson. Femeia și-a părăsit locuința și a mers să stea la niște prieteni.

Româncă stabilită în Florida: „Casa prietenilor mei are protecție împotriva uraganelor”

Simona Botezan a povestit că și-a părăsit locuința și a mers la prietenii ei deoarece casa acestora este mult mai sigură.

Simona Botezan, româncă stabilită în Miami: „Eu locuiesc în zona Tampa, la circa 20 de mile distanță de centrul orașului Tampa, iar acum mă aflu la New Port Richey, o localitate situată la aproximativ 160 de km, 100 de mile distanță de Sarasota, unde se presupune că va lovi ochiul acestui uragan Milton. Am decis să vin în casa prietenilor mei pentru că locuința lor este mai nouă, construită în urmă cu doi ani, asta înseamnă că respectă ultimele standarde privind protecția la uragan și, de asemenea, ei nu au atât de mulți copaci în jurul casei cum am eu la casa mea și, atunci, riscul să se rupă un copac sau să fie dezrădăcinat și să cadă pe casa mea este mai mic. De asemenea, ei au această protecție pentru uragane, niște hurricane shutters din metal, pe care eu nu le am la casa mea construită în 1996. Aceasta a lor este o casă din 2022, deci, am considerat că este mai bine să fiu împreună cu cineva”.

„E criză de benzină, magazinele sunt închise. Pământul e îmbibat de apă / Primim tot timpul alerte de la autorități”

Milton are potenţialul de a fi unul dintre cele mai distructive care au lovit vreodată coasta Golfului, așa că foarte mulți dintre cei aflaţi în zonele de evacuare au decis să plece. Benzinăriile au rămas fără combustibil.

Simona Botezan, româncă stabilită în Miami: „Această criză de benzină există și se întâmplă de fiecare dată când sunt uragane de categorie mare pentru că foarte multe persoane primesc ordin de evacuare și, atunci, au nevoie de benzină. De asemenea, sunt foarte mulți locuitori din Florida care dețin generatoare de curent pentru a susține frigiderele, eventual câteva lumini de urgență și au nevoie de benzină suplimentară pentru aceste generatoare. De asemenea, pentru evacuare, noi suntem la aproximativ 300 de mile de granița cu Georgia, suntem la mijlocul statului Florida. Cei care locuiesc în Key West sau în Miami au chiar mai mult, 500-600 de mile pentru a se evacua, deci toată lumea are nevoie de benzină. Magazinele sunt închise, principalele rețele de magazine s-au închis ieri după masă la ora 3, la 5, autoritățile au anunțat tot timpul să ne facem pregătirile pentru uragan, deci cred că la acest moment toată lumea este pregătită. Primim tot timpul alerte de la autorități, ni se spune că are este situația și urmărim meteorologii locali cu ultimele informații despre furtună”.

„La mine în cartier, unii dintre vecini au plecat, alții au rămas. Noi nu suntem în zona de evacuare. Eu locuiesc în zona 4, zona D, evacuarea la mine în Hillsborough County a fost doar pentru zonele inundabile A și B, pentru zonele C și D nu. Din ceea ce am văzut, venind de la mine de acasă la prietenii mei, pământul este îmbibat de apă... Noi am avut foarte multe ploi, am avut și uraganul Helene în urmă cu două săptămâni. Este foarte multă apă, probabil că de la acest uragan va fi și mai multă și, atunci, riscul de inundații normal că este mare. Elevația orașului Tampa și a plajelor din împrejurimi (...) este foarte mică față de nivelul mării, iar dacă va fi într-adevăr acel storm surge, așa cum se anunță acum, între 8 și 12 sau 8 și 15, riscul de inundații este foarte mare. Unele county-uri au ordonat evacuarea chiar și în zona C, cei care sunt mai aproape de plajă și, normal, cu elevație mai mică. Aici unde sunt, la prietenii mei, ei se află în zona X, adică o zonă fără absolut niciun risc de inundație. Să sperăm că vor rezista acoperișurile. Geamurile standard, cel puțin la casa mea, în cartierul meu, ar trebui să reziste fără aceste protecții hurricane shutters la un vânt de aproximativ 100-110 mile pe oră, la casele mai noi chiar 130 mile pe oră. Noi sperăm că nu vom avea un vânt atât de mare aici”, a mai adăugat aceasta, la Euronews.

Milton ar urma să atingă uscatul în acest stat din sud-estul SUA, al treilea cel mai populat din ţară, în noaptea de miercuri spre joi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE