Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uraganul Milton a ajuns de categoria a cincea. Evacuare masivă în curs de desfășurare de-a lungul coastei Golfului Florida

Uraganul Milton, de categoria 5, amenință Peninsula Yucatan din Mexic și se îndreaptă spre Florida, unde autoritățile au emis ordine de evacuare pentru peste un milion de locuitori, relatează Reuters.

Zona de coastă din vestul Floridei, care este dens populată, încă resimte efectele uraganului Helene, care a lovit regiunea în urmă cu mai puțin de două săptămâni, provocând distrugeri considerabile.

Potrivit Centrului Național pentru Uragane din SUA, Milton ar putea atinge uscatul în apropierea regiunii metropolitane Tampa Bay, unde locuiesc peste 3 milioane de persoane.

Persoanele care încearcă să evacueze orașul au fost întâmpinate de dificultăți cauzate de mormanele de resturi lăsate de uraganul Helene.

Milton, clasificat în categoria maximă a uraganelor

Cu rafale de vânt care ajung la 270 km/h, Milton a fost clasificat în categoria maximă a uraganelor, conform scării Saffir-Simpson, care are cinci trepte. Specialiștii estimează că viteza vântului ar putea scădea la 233 km/h pe măsură ce Milton se apropie de Florida, reducându-l la un uragan de categoria 4, dar tot cu potențial devastator. Acesta ar putea cauza pagube masive și întreruperi de curent ce ar putea dura câteva zile.

Uraganul, alimentat de apele calde din Golful Mexic, a devenit una dintre cele mai rapide furtuni intensificate din istoria Atlanticului, transformându-se din furtună tropicală în uragan de categoria 5 în mai puțin de 24 de ore.

Direcția sa de deplasare este neobișnuită, Milton evoluând de la vest spre est, ceea ce este rar pentru uraganele din Golful Mexic, care, de obicei, se formează în Marea Caraibelor și se îndreaptă spre vest, apoi spre nord.

Jonathan Lin, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea Cornell, a subliniat că această traiectorie rară poate influența puterea valurilor de furtună în diverse zone afectate.

Centrul pentru Uragane prognozează că valurile ar putea atinge înălțimi de 3 până la 4,5 metri în anumite regiuni de pe coastă, atât la nord, cât și la sud de Tampa Bay.

Jamie Rhome, director adjunct al Centrului Național pentru Uragane, a avertizat că Milton ar putea crește în dimensiuni înainte de a lovi uscatul miercuri, extinzând zona de pericol pe o porțiune de coastă de sute de kilometri. De asemenea, este posibil ca Milton să rămână un uragan puternic pe toată durata traversării peninsulei Florida.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE