Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Marcel Ciolacu și-a depus candidatura pentru Cotroceni: „Vom avea un președinte normal”

Premierul Marcel Ciolacu și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale, sâmbătă, 5 octombrie. Este ultima zi pentru prezentarea listelor cu semnături ce vor fi predate Biroului Electoral Central (BEC). „Sunt ferm convins că vom avea un președinte echilibrat și normal”, a spus premierul, într-o declarație de presă, la sediul BEC. Social democrații se laudă că au strâns mai bine de 1,7 milioane de semnături de susținere, deși ar fi fost nevoie doar de 200.000.

La ora 17:00, tot sâmbătă, este așteptat și Ludovic Orban să își depună semnăturile pentru alegerile prezidențiale.

05/10/2024 , 10:08

Ciolacu: „Am un crez politic, acela de a uni”

Premierul a făcut declarații la sediul BEC: „Am un crez politic, acela de a uni. Mai ales că nu îmi e greu să fac comparație cu ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani. Eu cred că perioada când președintele trebuie să se ocupe să distrugă un partid politic sau președintele trebuie să arate ură față de adversarii politici și să îi considere dușmani politici, cred că acea perioadă trebuie să ia sfârșit. (...) Planul pentru România, cât și crezul politic nu poate fi realizat decât împărțind puterea. Un plan pentru România trebuie asumat atât de Putere, cât și de Opoziție. (...) Nu în ultimul rând, eu cred că președintele României trebuie să dea explicații. Trebuie să dea explicații asupra programului său, trebuie să dea explicații de ce face anumite deplasări, ce își propune în aceste deplasări, când se întoarce, să dea explicații ce a realizat, ce a câștigat pentru România, trebuie să meargă cu oamenii de afaceri și nu în ultimul rând trebuie să spună transparent care au fost cheltuielile deplasării și care a fost câștigul acelei deplasări. Sunt ferm convins că vom avea un președinte echilibrat și normal, care va ști, în primul și în primul rând, ce nu trebuie făcut”.

Știrea inițială:

Ciolacu își depune, sâmbătă, candidatura la alegerile prezidențiale: „Nu voi lua toată puterea, puterea trebuie împărţită”

Potrivit acestuia, funcţia de preşedinte al României va fi câştigată de candidatul PSD.

El a declarat că, în cazul în care va câştiga scrutinul prezidenţial, îşi doreşte ca puterea să fi împărţită în România, iar viitorul premier să provină dintr-un alt partid, chiar în condiţiile în care social-democraţii vor câştiga alegerile parlamentare. Nu a exclus ca Nicolae Ciucă să fie premier.

„Cu certitudine, eu, Marcel Ciolacu, dacă voi câştiga, nu voi lua toată puterea, puterea trebuie împărţită, mai ales în contextul actual. Le-am zis şi colegilor din partid să nu să supere. Chiar dacă PSD va fi primul partid, nu va avea 50%, va fi trebui făcută o nouă coaliţie. Primul-ministru trebuie să fie din partea altui partid, ca să creezi echilibrul şi premizele pentru o asemenea provocare pe care eu mi-o doresc”, a spus Ciolacu, într-un interviu la Antena 3 CNN, potrivit Agerpres.

Anterior, la BEC şi-au înregistrat candidaturile: George-Nicolae Simion (AUR), Elena-Valerica Lasconi (USR), Călin Georgescu (candidat independent), Nicolae-Ionel Ciucă (PNL), Kelemen Hunor (UDMR), Mircea-Dan Geoană (candidat independent), Diana Iovanovici-Şoşoacă (Partidul S.O.S România), Cristian Diaconescu (candidat independent), Cristian Terheş (PNCR), Ana Birchall (candidată independentă). Totodată, BEC a respins candidatura independentă a lui Miron Cozma.

Termenul limită pentru rămânerea definitivă a candidaturilor este data de 10 octombrie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE