Europarlamentarul Diana Şoşoacă și-a depus joi candidatura la alegerile prezidențiale din partea partidului S.O.S. România, pe care-l conduce. Fosta senatoare a precizat că e prima oară când un reprezentant al suveraniștilor candidează pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni.
De asemenea, ea i-a îndemnat pe copiii din România „să se joace de-a șoșoacă”.
„Îi rog pe toți copiii și tinerii din România și le mulțumesc că și-au ales model o femeie luptătoare, justițiară, Diana Iovanovici Șoșoacă și rog să joace de acum încolo, în fiecare zi, de dimineața până seara, în școli, acasă, în parcuri, să se joace de-a șoșoaca”, a spus Diana Șoșoacă.
Analistul Radu Magdin: „Există și o piață pentru violență politică”
În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, analistul Radu Magdin a explicat că Diana Șoșoacă a preluat o parte din electoratul partidului AUR, în condițiile în care formațiunea condusă de George Simion „s-a mai moderat un pic”
„Din păcate, în perioade percepute de populație ca fiind una de criză continuată, există frustrări care se acumulează în mai noi toți. Sigur că există și o piață pentru violență politică, violență verbală sau de alt gen. Din păcate, la noi violența verbală are, după cum vedem, o piață.
S-a mai moderat un pic AUR-ul, rămânând doar în zona ideologică spre extremă, dar s-au mai temperat ca gestică. În schimb, această piață este preluată de Diana Șoșoacă”, a afirmat analistul politic Radu Magdin, la Euronews România.
Analist, despre declarațiile Dianei Șoșoacă: E o mostră monumentală de modestie
La rândul său, analistul politic Ion Bogdan Lefter a catalogat afirmațiile Dianei Șoșoacă drept „o mostră monumentală de modestie”.
„E o mostră monumentală de modestie. Are un public, sigur. Altfel, n-ar fi ajuns să aibă niște procente, aproape 6% sau cât a obținut la europarlamentare.
Acum, orice comentariu la candidați de acest fel de ușor dificil, e ușor jenant, pentru că ar trebui să facem referire la calitatea umană, morală și a personajului avut în vedere, precum și a celor dispuși, disponibili să asculte așa ceva. Trebuie să fim politicoși cu toată lumea”, a afirmat Ion Bogdan Lefter, la Euronews România.
Politicienii care și-au depus candidatura pentru alegerile prezidențiale
Până acum, au mai intrat oficial în cursa pentru Cotroceni președinta USR, Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, liderul PNL, dar și Kelemen Hunor, liderul UDMR.
Ciucă și-a depus la BEC cu o zi înainte, miercuri, candidatura pentru alegerile prezidenţiale. 1.600.000 de români au semnat pentru asta, a spus liderul liberalilor, care a mai precizat că România are nevoie de o viziune de dreapta, dar și că, în cazul în care câștigă fotoliul de la Palatul Cotroceni, nu-l va numi premier pe actualul partener de guvernare, Marcel Ciolacu.
Termenul de depunere a candidaturilor expiră pe 5 octombrie. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu și-a depus candidatura, deocamdată, deși și-a anunțat intenția de a a intra în cursă.
Campania electorală începe oficial pe 25 octombrie și se încheie pe 23 noiembrie, cu o zi înaintea alegerilor. Românii din străinătate vor putea vota încă de pe 22 noiembrie. După o perioadă lungă de negocieri, cele două partide aflate la guvernare au ajuns la un consens pentru calendarul alegerilor prezidențiale, astfel:
24 noiembrie – primul tur;
8 decembrie – al doilea tur.
Între cele două tururi ale prezidențialelor, vor fi organizate și alegerile parlamentare, mai exact, pe 1 decembrie.