Marcel Ciolacu „se alintă”, nici vorbă de premier liberal, cu președinte PSD la Cotroceni. Acesta este răspunsul dat de Nicolae Ciucă la oferta deschisă primită de la liderul PSD care ar fi de acord să îi ofere fotoliul de premier după alegeri. Declarațiile au fost făcute de pe treptele Biroului Electoral Central, chiar în momentul în care liderul PNL și-a depus candidatura la prezidențiale. Ciucă s-a folosit de acest prilej și pentru a reaminti planul pe care și l-a făcut PNL pentru viitor - că viitoarea guvernare postelectorală va fi una de centru-dreapta. Spectator la ofertele făcute de foștii parteneri de guvernare, liderul UDMR a ironizat strategiile foștilor aliați și le-a recomandat să respecte principiul potrivit căruia partidul care ia cele mai multe mandate în legislativ trebuie să nominalizeze premierul.
PNL respinge oferta lui Ciolacu de a da un premier liberal, UDMR o ironizează
Procedura de depunere a candidaturilor la alegerile prezidențiale a fost și un bun prilej pentru conducerile PNL și UDMR de a reacționa la propunerile făcute de conducerea PSD privind nominalizarea unui premier din rândurile acestor partide. Dacă liberalul Nicolae Ciucă a respins ferm o astfel de ofertă și a reiterat faptul că nu va nominaliza la rândul său un premier din rândurile PSD dacă va ajunge președinte la Cotroceni, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a comentat ironic această ofertă, spunând că nu dorește să interfereze între certurile și strategiile sofisticate ale celor de la PSD și PNL.
O ceremonie ce s-a dorit dedicată numai depunerii candidaturii și listelor de semnături s-a transformat pentru liderul PNL în analiză post-electorală.
Reporter: Marcel Ciolacu, domnule președinte, spunea aseară că v-ar numi fără nicio ezitare prim-ministru...
Nicolae Ciucă: Se alintă...
Reporter: Și că și-ar dori ca actuala coaliție să continue. Puteți puteți garanta electoratului de dreapta, domnule președinte, că nu veți guverna cu PSD și nu-l veți numi pe Marcel Ciolacu prim-ministru?
Nicolae Ciucă: Am spus și repet că nu-l voi numi prim-ministru. Am spus nu.
Reporter: Păi, și atunci, de ce această ofertă?
Nicolae Ciucă: Se alintă.
Nu toți liberalii împărtășesc, însă, punctul de vedere al liderului lor, Nicolae Ciucă. Alți colegi de partid nu se grăbesc să respingă ferm oferta lui Marcel Ciolacu.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL: Noi nu avem cum să răspundem la astfel de oferte, având în vedere că Partidul Național Liberal nu știu dacă va reuși să ocupe ambele poziții. Noi ne batem pentru poziția de președinte. În cazul în care Partidul Social Democrat va câștiga cu un mandat în plus sau două mandate în plus față de Partidul Național Liberal alegerile, vor avea șansa să construiască o majoritate, cum este firesc, în jurul domniilor lor. Vom vedea cu cine construiesc această majoritate.
PSD a făcut și conducerii UDMR o ofertă similară privind o eventuală guvernare comună, la pachet cu nominalizarea unui premier din rândurile Uniunii. Strategia social-democraților vizează, însă, atragerea voturilor comunității maghiare pentru candidatura lui Marcel Ciolacu în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Kelemen Hunor, președintele UDMR: Dacă el spune că-l va numi pe domul Ciucă și vor guverna împreună, atunci de ce se mai organizează alegeri? Din acest punct de vedere mă uit și eu, nu înțeleg eu strategia asta sofisticată, dar probabil că are un sens. Nu pot să mă bag eu acum între cei doi. Văd că nu prea se înțeleg sau Marcel nu se înțelege cu Nicu sau invers, nu mai știu, dar nu mă bag eu...
Dincolo de declarațiile de precampanie, soarta viitoarei majorități va fi dictată de electorat. Până atunci, prestațiile prezidențiabililor se vor reflecta și în scorul propriilor partide, în condițiile în care alegerile parlamentare sunt intercalate între cele două tururi de scrutin pentru Cotroceni.