Oamenii de știință din domeniul alimentar au găsit o modalitate de a face nuggets de pui și prăjituri de pește din oase și țesuturi dure care altfel ar fi fost aruncate.
Ar putea suna ca premisa unui al treilea film "Chicken Run", dar există motive ecologice întemeiate în spatele acestei soluții a companiei finlandeze SuperGround.
Soluție pentru reducerea rispei alimentare
Ideea este de a reduce risipa de alimente și emisiile de dioxid de carbon din agricultura animală, prin obținerea unui randament mai mare din carne, ceea ce necesită mai puține animale pentru aceeași producție.
"De mulți ani am adunat o listă de probleme nerezolvate legate de alimente", a declarat pentru Euronews Green fondatorul și inventatorul principal al SuperGround, Santtu Vekkeli. "Utilizarea oaselor la alimente fără substanțe chimice, cum ar fi enzimele, era pe listă de poate opt ani".
Combinând și modificând o serie de utilaje existente, inventatorii au servit pentru prima dată, în urmă cu trei ani, o "pastă netedă și gustoasă" din țesuturi dure. SuperGround caută acum să se asocieze cu companii globale de producție alimentară entuziasmate de misiunea sa durabilă.
Cum pot fi folosite oasele în alimentație?
Metoda SuperGround lasă majoritatea nutrienților din carne - cum ar fi vitaminele sensibile la căldură - într-o formă utilizabilă, nedenaturată. Un alt USP este faptul că pasta rezultată este ușor de amestecat cu produsele alimentare existente pe bază de mușchi, cum ar fi prăjiturile de pește și nuggets de pui.
"Țesuturile tari sunt un material excelent pentru alimente și au aproximativ aceeași cantitate de proteine și grăsimi ca și carnea tocată", spune Vekkeli.
Până la 30 la sută dintr-un nugget poate fi realizat din picior, piept, oase de spate și vârfuri de aripi pasteurizate, fără a compromite gustul, mirosul și alte caracteristici precum "rezistența la mușcătură". cifra este mai mică decât în cazul peștelui, în care inventatorii spun că au reușit să schimbe până la 50 la sută din masă din materii prime precum capetele, pielea, solzii și oasele de pește.
Vekkeli explică acest lucru prin faptul că oamenii au o imagine mai precisă a gustului pepitelor, în comparație cu biluțele de pește, de exemplu. Iar produsele din pește au tendința de a fi mai moi.
"Cel mai mare procent fără modificări ale proprietăților senzoriale poate fi folosit la kebab de pui și bile de somon în articolele din pește", adaugă el.
Atât pentru produsele din pui, cât și pentru cele din pește, SuperGround susține că procesul său poate reduce emisiile de CO2 prin creșterea randamentului alimentelor cu 20 până la 70 de procente.
"Emisiile de CO2 vor scădea doar în scenariul în care consumul [de] produse de origine animală nu crește mai mult decât crește soluția noastră cantitatea de hrană disponibilă", spune Vekkeli.
Poate consumul de oase să contribuie la reducerea emisiilor?
"Salutați o lume în care carnea durabilă nu mai este un paradox", declară site-ul web al SuperGround.
Sistemele alimentare sunt responsabile pentru o treime din toate gazele care încălzesc planeta, iar utilizarea animalelor pentru carne provoacă o poluare de două ori mai mare decât cea provocată de alimentele pe bază de plante.
"[Sistemul alimentar modern bazat pe animale] nu este, în mod evident, modul optim de a produce hrană pentru populația globală", spune Vekkeli prin e-mail, "dar este sistemul pe care îl avem acum.
"Oamenii (și industria) sunt obișnuiți cu el și este nevoie de mult timp pentru a-l îmbunătăți (dar clima are nevoie de acțiuni imediat!). Avem nevoie de schimbări pozitive acum, iar cel mai eficient mod de a-l îmbunătăți este de a face ceva care nu necesită schimbări în modelul de cumpărare al clienților "medii"", spune el.
Produsele de pui măcinat reprezintă o felie relativ mică din piața globală a cărnii, a subliniat anterior pentru Wired Jayson Lusk - vicepreședinte și decan al Facultății de Științe Agricole și Resurse Naturale de la Universitatea de Stat din Oklahoma.
Așadar, este puțin probabil ca umplerea pepitelor de pui cu oase să facă brusc carnea sustenabilă. Dar este "un concept interesant", spune Ellison, într-o industrie care are nevoie urgentă de schimbare.