Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turiști români, evacuați din cauza incendiilor. Flăcările au ajuns în apropierea hotelurilor, în stațiuni din Grecia și Turcia

Incendiile de vegetație au făcut ravagii în stațiuni din Grecia și Turcia frecventate de turiștii români. Flăcările au fost atât de puternice, încât au ajuns aproape de hotelurile unde erau cazați aceștia, iar unii chiar au fost evacuați.

Salvatorii s-au luptat zeci de ore cu focul violent, întețit de vântul puternic. Câțiva români aflați în concediu în zonele afectate de incendii au povestit pentru Euronews momentele de panică prin care au trecut.

”Ne-au evacuat din hotel, suntem toți pe plajă și focul este foarte aproape. Ăsta este hotelul, ăsta este focul. Ne-au tăiat apa, eram în duș când s-a tăiat apa. M-am spălat cu o sticlă de apă pe care o aveam în cameră. S-a luat tot curentul.”, spune un român.

Zeci de turiști români, aflați în stațiunea Kușadasi, din Turcia, au trecut prin momente cumplite, când flăcările uriașe, care cuprinseseră sute de hectare de pădure, s-au extins până în apropierea hotelurilor în care erau cazați. Reprezentanții unităților hoteliere au fost nevoiți să evacueze toți clienții și să-i ducă pe plajă, în locuri mai sigure.

”A fost puțină panică, adică oamenii, na, au fost câteva momente de se împingeau pe scări, noi aveam un copilaș mic cu noi, erau ăia disperați. Erau și câțiva care mai panicați, au luat mașinile, au fugit, dar situația, repet, atmosfera generală a fost una nu de panică, cât eram foarte alerți. Pe seară ne-am întors în camere pentru că na, era situația sub control. Avem toate elicopterele, toate mașinile... eram pe balcon, se vedeau numai luminițe de la mașini de pompieri, de poliție.”, a declarat Teodor Stroe - turist român în Kușadasi, pentru Euronews.

Un reprezentant al Consulatului General al României la Izmir a mers în zona Selçuk-Kușadasi pentru a vorbi cu autoritățile din Turcia și pentru a ține legătra cu românii de acolo. Acestora le-au fost puse la dispoziție paturi, hrană și apă potabilă.

”Preventiv a fost evacuat un hotel care era în apropiere, le-a dat cazare tot pe cinci stele. Turiștii chiar sunt în siguranță. Nu se pune presiune, nu, nu există. A fost o noapte într-adevăr incendiu de vegetație, dar a fost stins. Autoritățile au lucrat, cred că non-stop, toată noaptea, o zi, o noapte întreagă ca să nu existe pericol pentru turiști.”, a spus un alt turist român.

Zona turistică Lara Antalya a fost și ea cuprinsă de flăcări. Turiștii români aflați în concediu acolo ne-au trimis imagini cu dezastrul provocat de focul din apropierea hotelurilor.

Vântul a suflat extrem de puternic și a întețit flăcările. Într-o singură zi au izbucnit 44 de focare. Aeronavele aduse special pentru a stinge incendiile au făcut zeci de drumuri pentru a se realimenta cu apă.

Probleme au fost și în Grecia. Mai multe focare au izbucnit în Keratea, Serifos sau Meteora. Temperaturile maxime au ajuns chiar și la 44 de grade Celsius. Pompierii greci fac cu greu față flăcărilor. Ministerul Protecției Mediului îi ajută cu drone pentru a identifica focarele active.

”Sunt două zile de-adevăratelea de foc pentru cetățenii greci, special pentru cei care trăiesc la jumătate a sudică a țarii, pentru cei care trăiesc la insula din Marea Egee și pentru cei din Atena. Motivul este că bate vântul foarte puternic iar Ministerul Protecției Mediului avertizează toți cetățenii se evită deplasările lor la zonele muntoase și la pădurile din jur împrejurul Atenei.

Este interzis să meargă cineva la plimbare în aceste 2 zile in asa fel încât să nu se provoace incidente de foc. Ieri au avut loc două incidente majore, unul la regiunea Parnifal, la 20km din afara centrul capitalei, și celălalt la insula Serifos, unde a fost și mai periculos.”, a declarat Nikos Koudunis - medic grec.

MAE, avertisment pentru turiști

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Turcia că în cursul zilei de 29 iunie 2024, au fost înregistrate 44 de focare de incendii pe teritoriul acestei țări, 30 dintre acestea în zonele rurale și 14 în zone forestiere.

După cum este cunoscut, în perioada estivală, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone ale țării, existând și pe viitor un risc ridicat de producere a unor incendii de vegetație.

În acest context, cetățenii români sunt sfătuiți să verifice condițiile meteorologice și eventualele atenționări emise anterior deplasării, să manifeste precauție în zonele afectate, iar în cazul în care primesc alerte telefonice cu privire la izbucnirea unor incendii în zona în care se află, să urmeze instrucțiunile autorităților locale și ale reprezentanților unităților hoteliere, să monitorizeze îndeaproape mass-media locale și să își anunțe prezența la nivelul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României din Republica Turcia.

De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente, și să menţină în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7940, Consulatului General al României la Izmir: +90 232 4650579 și Consulatului General al României la Istanbul: +90 212.358.0516, +90 212.358.3537, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de operatorii Call Center în regim de permanență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE