Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Incendiile de vegetație din Canada din 2023 au produs de patru ori mai multe emisii decât avioanele într-un an

Incendiile istorice de anul trecut din Canada au eliberat în aer mai mult dioxid de carbon, captator de căldură, decât a făcut India prin arderea combustibililor fosili.

Altfel spus, incendiul a generat de aproape patru ori mai multe emisii de carbon decât produc zborurile într-un an.

Aceasta este aceeași cantitate de dioxid de carbon pe care 647 de milioane de mașini o aruncă în aer într-un an, pe baza datelor EPA din SUA.

Noile date evidențiază cercul vicios al incendiilor de vegetație - acestea devin din ce în ce mai frecvente din cauza încălzirii globale, care este cauzată de arderea combustibililor fosili, care produce emisii.

Pădurile elimină o mulțime de emisii din atmosferă, astfel încât, atunci când ard, ele eliberează acest carbon, iar puterea lor de absorbție a carbonului este eliminată.

Conform cercetării, incendiile de vegetație din Canada au reprezentat anul trecut 27 % din pierderea globală a acoperirii forestiere, în timp ce, de obicei, aceasta este mai apropiată de 6 %.

De ce au fost incendiile din Canada atât de extraordinare?

Incendiile din Canada din 2023 au durat luni întregi, incendiind o suprafață mai mare decât Norvegia, iar fumul lor s-a răspândit până în Europa.

Oamenii de știință de la Institutul pentru Resurse Mondiale (WRI) și de la Universitatea din Maryland au calculat că acestea au aruncat în aer 3,28 miliarde de tone (2,98 miliarde de tone metrice) de dioxid de carbon, captator de căldură, conform unei actualizări a studiului publicată în Global Change Biology. Actualizarea nu este revizuită de colegi, dar studiul original a fost.

Autorul principal al studiului, James MacCarthy, și colegii săi au calculat că pădurile arse au totalizat 29 951 de mile pătrate (77 574 de kilometri pătrați), ceea ce este de șase ori mai mult decât media din perioada 2001-2022.

Această suprafață este mult mai mare decât incendiile forestiere obișnuite, dar cercetătorii s-au concentrat doar pe pierderea acoperirii arborilor, care este un efect mai mare, a declarat coautorul studiului Alexandra Tyukavina, profesor de geografie la Universitatea din Maryland.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE