Principalii negociatori din Iran și SUA se vor întâlni din nou sâmbătă pentru a încerca să ajungă la un nou acord care să limiteze programul nuclear în expansiune al Teheranului, în timp ce președintele american Donald Trump s-a arătat încrezător că va reuși să încheie un pact care să blocheze accesul Iranului la arma nucleară, scrie Reuters.
Ministrul iranian de externe Abbas Araqchi va negocia indirect cu emisarul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, în Muscat, prin intermediul mediatorilor omanezi, la o săptămână după o a doua rundă de discuții la Roma, pe care ambele părți le-au descris drept constructive.
Negocierile vor începe la nivel de experți, unde se va începe schițarea cadrului pentru un posibil acord nuclear, urmând apoi o întâlnire indirectă între principalii negociatori.
Trump, într-un interviu acordat revistei Time și publicat vineri, a declarat: „Cred că vom ajunge la un acord cu Iranul”, însă a reiterat și amenințarea cu acțiuni militare împotriva Teheranului dacă diplomația va eșua.
Deși atât Teheranul, cât și Washingtonul și-au exprimat angajamentul față de diplomație, diferențele dintre cele două părți rămân majore în această dispută care durează de peste două decenii.
Trump, care a reactivat campania de „presiune maximă” asupra Teheranului începând din februarie, a retras SUA din acordul nuclear din 2015 încheiat între Iran și șase mari puteri mondiale, în 2018, în timpul primului său mandat, și a reimpus sancțiuni economice severe împotriva Iranului.
Din 2019, Iranul a încălcat restricțiile nucleare prevăzute de acord, accelerând „dramatic” îmbogățirea uraniului până la o puritate de 60%, apropiată de nivelul de aproximativ 90% necesar pentru arme nucleare, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU.
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat săptămâna aceasta că Iranul va trebui să înceteze complet îmbogățirea uraniului în cadrul unui eventual acord și să importe orice cantitate de uraniu îmbogățit necesară pentru funcționarea singurei sale centrale nucleare, Bushehr.
Potrivit oficialilor iranieni, Teheranul este dispus să negocieze unele limitări ale activităților sale nucleare în schimbul ridicării sancțiunilor, însă renunțarea completă la programul de îmbogățire a uraniului sau predarea stocurilor existente reprezintă „linii roșii” de la care Iranul nu este dispus să abdice.
În plus, mai mulți diplomați europeni au sugerat negociatorilor americani că un acord cuprinzător ar trebui să includă și limite privind capacitatea Iranului de a achiziționa sau dezvolta mijloace de montare a unui focos nuclear pe o rachetă balistică.