De la începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă taxă în România, contribuția de 10% aplicată asupra concediilor medicale.
Guvernul a introdus plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru perioada în care angajații se află în concediu medical. În spațiul public, această măsură a fost numită "taxa pe boală".
Câți bani ar trebui să încaseze Guvernul din "taxa pe boală"
Conform surselor Euronews, Ministerul de Finanțe se așteaptă să încaseze în jur de 600 de milioane de lei în 2024, de pe urma acestei noi taxe. Iată cum este afectat un angajat de această măsură:
- Salariu brut angajat: 5.000 lei
- Salariu net în 2023: 177 lei / zi de concediu medical
- Salariu net în 2024: 160 lei / zi de concediu medical
- Pacienții critică taxa pe boală. Asociațiile de profil cer eliminarea indemnizației de 10% a concediilor pentru bolile cronice și rare
- OMS: Numărul cazurilor de cancer în Europa, creștere de peste 20% până în 2045. Explozie de îmbolnăviri la nivel global
- Pacienții români, afectați după impozitarea suplimentară cu 10% a concediului medical: „Situația arată foarte prost pentru ei”
Noua taxă afectează majoritatea tipurilor de concedii medicale, cum ar fi cele pentru boli obișnuite, de maternitate, de îngrijire a copilului bolnav, dar și cele pentru afecțiuni oncologice.
Există două excepții, pentru indemnizațiile primite de persoane care au suferit un accident de muncă, sau au o boală profesională.
PSD și PNL vor să elimine taxa, dar nu se grăbesc
Conform informațiilor Euronews, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a propus eliminarea taxei de 10% pentru pacienții oncologici. Măsura ar urma să fie discutată astăzi în interiorul Guvernului și adoptată săptămâna următoare.
Partidul Național Liberal a transmis că va depune în Parlament un amendment pentru eliminarea completă a contribuției suplimentare de 10%. Numai că amendamentul încă este ținut la sertar. PSD ar fi cerut ca această modificare a legii să se facă în luna martie, nu acum.
În schimb, PSD și PNL ar fi de acord să elimine în această lună taxa pentru pacienții oncologici. Deputatul USR, Oana Țoiu, spune că mii de pacienți au fost deja afectați de această nouă prevedere:
"În luna ianuarie 2024 au fost deja afectate peste 4.000 de mame, au fost afectate veniturile părinților care își însoțesc copiii cu afecțiuni oncologice, copiii care au diagnostic de cancer și urmează chimioterapie. Cel puțin 5.000 de familii", a declarat Țoiu.
O decizie finală ar putea fi luată joi, în cadrul ședinței de Coaliție. Întâlnirea liderilor PSD-PNL va avea loc la Palatul Victoria, după ședința de Guvern.