Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a anunțat joi că 22 din cele 32 de țări membre ale Alianței au atins anul trecut pragul de 2% din produsul intern brut (PIB) pentru cheltuielile militare, un prag pe care președintele american Donald Trump dorește să-l ridice și mai mult, relatează France Presse.
Țările europene și-au crescut bugetele de apărare de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, iar Alianța Nord-Atlantică a stabilit un prag minim de 2% din PIB.
Înaintea summit-ului NATO de la Haga din iunie, președintele american face presiuni asupra membrilor organizației ca să meargă mai departe și să accepte să-și ridice cheltuielile militare la 5% din PIB, un nivel pe care Statele Unite nu îl ating în prezent.
Cu 3,19% din PIB, SUA s-au clasat anul trecut pe locul patru în Alianță, în urma Poloniei, Estoniei și Letoniei, trei țări care se învecinează cu Rusia.
Dar ca valoare absolută, Statele Unite rămân de departe țara care cheltuiește cel mai mult pentru apărare dintre membrii NATO. Anul trecut, bugetul militar american consacrat armatei a reprezentat el singur 64% din cheltuielile militare ale Alianței Nord-Atlantice.
Donald Trump a lăsat să se înțeleagă că ar putea refuza să protejeze țările care nu cheltuiesc suficient.
NATO prevăzuse inițial că 23 de țări vor atinge pragul de 2% în 2024. În 2014, doar trei dintre acestea atinseseră acest palier.
În plan global, cheltuielile membrilor europeni și ale Canadei au crescut cu peste 19% anul trecut, conform raportului anual al Alianței Nord-Atlantice. Mai multe țări care nu au atins încă obiectivul de 2% s-au angajat recent să își intensifice eforturile.
Spania a promis astfel săptămâna aceasta că va investi peste 10 miliarde de euro pentru a ajunge la 2% anul acesta.
În afară de Spania, pe ultimele locuri în clasament, cu doar 1,24% din PIB alocat apărării în 2024, ținta minimă NATO a fost ratată de Belgia (1,29%), Canada (1,45%) și Italia (1,5%).
Cheltuielile militare ale Franței (2,03% din PIB), inferioare celor ale Germaniei (2,1%) și ale Regatului Unit (2,33%), abia au atins pragul solicitat, notează AFP.