Atacurile între Israel și Liban fac viața aproape imposibilă la granița dintre cele două țări, de altfel regiunea fiind în mare parte evacuată și declarată zonă militară închisă. Libanezii fug unde pot, chiar și în Siria vecină sau în țări europene, iar Israelul anunță că nu oprește luptele până când propriii cetățeni nu se pot întoarce în siguranță în zonă.
Armata israeliană a cerut locuitorilor din aproape douăzeci de comunități de frontieră să plece de urgență, la numai câteva ore după ce a lansat o așa numită incursiune terestră limitată împotriva grupului militant Hezbollah. Mișcarea șiită neagă însă că trupele israeliene ar fi intrat în Liban, dar spune că luptătorii săi sunt pregătiți pentru o confruntare directă dacă trec granița. Între timp, lansează rachete cu rază medie de acțiune spre centrul Israelului, unele ajungând să distrugă drumuri în zonă.
Armata israeliană spune că cel puțin 15 proiectile au intrat din Liban, căzând în zone deschise din Galileea Superioară, în nordul Israelului. Sirenele de alarmă aeriană au sunat inclusiv în Tel Aviv, unde un bărbat ar fi fost rănit ușor.
Dar nu numai atacurile din partea grupării Hezbollah sunt motiv de îngrijorare pentru Israel. De la două mii de kilometri depărtare, rebelii Houthi din Yemen, declarați și ei dușmani ai Israelului, atacă cât pot, cu rachete și drone.
Yahya Saree, purtător de cuvânt al rebelilor Houthi din Yemen: „Forțele aeriene ale armatei yemenite au vizat un loc militar al inamicului israelian în zona ocupată Jaffa folosind o dronă. În plus, au vizat situri militare din zona Um Al-Rashrash (Eilat) cu patru drone. Prin harul lui Dumnezeu, ambele operațiuni și-au atins obiectivele cu succes.”
Situația este la fel de grea și pentru locuitorii Beirutului, chiar dacă ei spun că nu vor să se implice în război. Dar capitala Libanului este un fief al liderilor Hezbollah, așa că nu scapă de bombardamente.
Ali Harake inginer, locuitor al beirutului: „Patru locuri au fost bombardate în suburbia noastră. Trei în Harat Hreik și o alta în Bourj el-Barajneh, o clădire rezidențială a fost vizată, după cum puteți vedea. Slavă Domnului, nimeni nu era acolo pentru că oamenii se mută în locuri mai sigure. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar distrugerile sunt semnificative, iar ținta au fost clădirile de locuințe.”
Cât privește operațiunile de mică amploare în Liban, Israelul nu intenţionează să invadeze Libanul şi nici să rămână acolo luni de zile, susține un reprezentant al diplomației, ambasadorul țării în Franţa. El spune că nimeni nu ar vrea să repete greşeala făcută în 1982, când Israelul a invadat sudul Libanului, de unde trupele sale au plecat abia în 2.000.