Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata israeliană a atacat din nou, în cursul nopţii, poziţiile Hezbollah din Liban

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF, Armata israeliană) au anunţat duminică dimineaţă că în cursul nopţii a atacat din nou „zeci de ţinte teroriste" în Liban, mai exact poziţii ale miliţiei Hezbollah, relatează DPA.

IDF a detaliat că ţintele includ rampe de lansare îndreptate spre teritoriul israelian, depozite de arme şi alte infrastructuri asociate miliţiei şiite pro-iraniene. Începând de sâmbătă, armata israeliană a lovit sute de ţinte teroriste ale Hezbollah în Liban.

Între timp, sirenele au fost auzite din nou în nordul Israelului în timpul nopţii, potrivit armatei.

Armata israeliană l-a ucis vineri pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-o lovitură aeriană asupra unui sediu Hezbollah dintr-o suburbie a Beirutului, în ceea ce a marcat o escaladare dramatică a conflictului dintre cele două părţi.

Temerile că atacurile reciproce dintre Israel şi Hezbollah ar putea escalada într-un război total au crescut de când Israelul a lansat luni o campanie masivă de lovituri aeriene împotriva ţintelor Hezbollah din Liban, ucigând până acum sute de persoane.

Şeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a declarat sâmbătă că forţele sale sunt pregătite pentru ceea ce urmează, iar populaţia libaneză a fost îndemnată să se pună la adăpost.

O lovitură pentru Hezbollah

Uciderea lui Nasrallah, un cleric care a condus Hezbollah timp de peste 30 de ani şi a transformat gruparea militantă libaneză într-o forţă puternică, este una dintre cele mai grele lovituri aplicate vreodată de Israel grupării Hezbollah.

Şef al Hezbollah din 1992, Hassan Nasrallah, 64 de ani, era un om religios care făcea obiectul unui adevărat cult al personalităţii în rândul comunităţii şiite din Liban. De ani de zile, el trăia în clandestinitate şi apărea rar în public.

Hezbollah este o grupare şiită aliată a Hamasului palestinian şi a deschis un front împotriva Israelului la începutul războiului din Gaza, declanşat de atacul mortal al Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie 2023. După un an de schimburi sporadice de focuri peste graniţă, Israelul a lansat în urmă cu aproape o săptămână o campanie majoră de bombardamente împotriva mişcării şiite din Liban.

Finanţat şi înarmat de Iran, Hezbollah a fost creat în 1982 la iniţiativa Gardienilor Revoluţiei.

Libanul, Siria şi Iranul au declarat mai multe zile de doliu naţional după moartea lui Nasrallah. Prim-vicepreşedintele Iranului, Mohammad Reza Aref, a promis că asasinarea lui Nasrallah va duce la „distrugerea" Israelului.

Sâmbătă seara, Teheranul a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru "a lua măsuri imediate şi decisive pentru a opri agresiunea israeliană şi pentru a preveni atragerea regiunii într-un război total".

Potrivit agenţiei iraniene Irna, în atacul de vineri a fost ucis şi Abbas Nilforoushan, adjunctul şefului Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

Atacul asupra lui Nasrallah „a fost extrem de sofisticat. El demonstrează nu numai capacităţile tehnologice enorme, ci şi măsura în care Israelul s-a infiltrat în Hezbollah", a comentat James Dorsey, cercetător la Institutul pentru Orientul Mijlociu al Universităţii Naţionale din Singapore, citat de AFP.

În pofida loviturilor necruţătoare ale Israelului, mişcarea a anunţat sâmbătă că a lansat rachete împotriva nordului Israelului, dintre care majoritatea au fost interceptate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE