Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Forțele militare israeliene de la granița cu Libanul spun că sunt pregătite pentru o incursiune terestră

Israelul continuă să își maseze forțe militare la granița cu Libanul, în pregătirea unei posibile incursiuni terestre. Între timp IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) spun că l-au eliminat pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un atac devastator din suburbiile Beirutului.

Toate aceste lucruri au avut loc în timp ce premierul Benjamin Netanyahu se afla în Statele Unite, unde participa la Adunarea Generală a ONU. Premierul israelian declara că Israelul va „lupta până când vom obține victoria”, fără să precizeze însă cum definește această victorie. Între timp, Statele Unite și aliații săi încearcă de luni bune să oprească escaladarea conflictului și să prevină un război general în zona Orientului Mijlociu.

Forțele militare israeliene, pregătite de o eventuală incursiune în Liban

Cu câteva ore înainte loviturii de vineri din suburbiile Beirutului, moralul forțelor militare israeliene masate la frontiera cu Libanul era ridicat, așa cum relatează publicația The Washington Post.

„Suntem pregătiți” (pentru o incursiune terestră în Liban), le-a declarat jurnaliștilor Lior Papismadov, militar israelian în vârstă de 20 de ani. „Nu știm dacă se va întâmpla, dar ne pregătim”.

De câteva zile Israelul transportă forțe militare spre granița de nord a țării. În această săptămână, IDF a desfășurat două brigăzi în zonă.

O incursiune terestră ar fi probabil precedată de bombardamente masive în sudul Libanului. Următoarele ore și zile vor fi critice, a spus Yossi Kuperwasser, fost membru al serviciilor de informații militare israeliene, după atacul de vineri. „Dacă (Hezbollah) ripostează puternic, atunci Israelul va avea undă verde pentru o operațiune terestră”, a mai spus acesta.

Săptămâna aceasta, IDF a bombardat sudul Libanului și Beirut cu peste 1.000 de proiectile într-un interval de doar 24 de ore. Potrivit Ministerului Sănătății din Liban, campania de bombardamente a Israelului a dus la moartea a peste 600 de persoane, inclusiv femei și copii. Mii de oameni au fost răniți și zeci de mii au fost strămutați. Israelul afirmă că a vizat militanții Hezbollah și că printre morți se numără comandanți de vârf ai grupării finanțate de Iran.

 Din octombrie, rachetele și dronele lansate de Hezbollah au ucis 48 de persoane în nordul Israelului, dintre care majoritatea erau trupe militare, a declarat duminică biroul premierului israelian. Sistemul sofisticat de apărare aeriană Iron Dome al Israelului interceptează majoritatea proiectilelor.

Israelul a invadat Libanul în 1982 și a ocupat sudul țării până în 2000. Hezbollah s-a format în mare parte ca urmare a acestei ocupații. Cu sprijinul Iranului, gruparea militantă a devenit un actor politic cheie în Liban. Israelul și Hezbollah au purtat un război de 34 de zile în 2006, care s-a încheiat cu o încetare a focului și crearea unei zone tampon monitorizate de ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE