Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Localitățile riverane Dunării se pregătesc de inundații. Debitul fluviului ar putea crește până la 9.000 de metri cubi pe secundă zilele următoare

Românii din localitățile riverane Dunării se pregătesc pentru eventualele inundații, adună saci de nisip și verifică utilajele pentru a fi gata de intervenție. Autoritățile au intrat în alertă după ce debitul fluviului a crescut brusc, de la 2.300 metri cubi pe secundă la peste 5.000 m³/s, iar prognozele indică o posibilă creștere până la 9.000 m³/s în zilele următoare, adică aproape dublu față de valoarea actuală, potrivit Institutului Național de Hidrologie. Situația pune presiune pe comunitățile din zonele aflate pa malul Dunării, care urmăresc cu îngrijorare evoluția fluviului și așteaptă instrucțiuni.

Locuitorii din zonele riverane Dunării se pregătesc cu saci de nisip și utilaje să facă față eventualelor inundații. Localnicii sunt conștienți de riscurile la care se expun, însă mulți dintre ei așteaptă să vadă cum evoluează situația. 

 Autoritățile locale au dat somații scrise fermierilor din Lunca Dunării să evacueze zona atunci când li se va cere. Florin Nicoliță din comuna Călărași, Dolj, este unul dintre fermierii care au fost informați despre acest lucru și spune că, în momentul în care va primi ordin de la autorități, va pleca pe jos spre sat cu cele 55 de bovine vite pe care le are. 

Florin Nicoliță, fermier din comuna Călărași, Dolj: „Stăm și așteptăm să vedem ce face apa. Altceva ce putem face? Așteptăm ordinele de la primărie, când anunță ne retragem, ne retragem. În 2006, când a fost, cu două-trei zile înainte, ne-am retras și a fost bine. Nu s-a întâmplat nimic. Mai rău ca-n 2006 n-are cum să fie!” 

Deși debitul Dunării prognozat de hidrologi nu ar trebui să depășească 9.000 m³/s, și localnicii, și autoritățile își amintesc de inundațiile devastatoare din 2006, când Dunărea a atins un debit record de 15.800 m³/s. Atunci, apa a rămas la baza digurilor timp de aproape o lună, provocând daune semnificative.

Daniel Naicu, director Administrația Bazinală Jiu: „ Dunărea mereu crește la cote de 9-10.000m³/s. Noi putem gestiona această situație. Menționez dacă nu sunt creșteri mai mari de 10.000m³/s.

(Reporter: Sunt luate în calcul și aceste scenarii, peste 10.000?) Apele Române au făcut și am trimis avertizări către toate primăriile riverane Dunării.” 

Sorin Sandu, primarul comunei Călărași Dolj: „Începând de duminică, dacă ritmul de creștere este de 70-90cm/zi acum, în mod obișnuit, în condiții de criză, poate să crească până la 1m metru și ceva pe zi. Deci oarecum este predictibilă situația și pot fi luate măsuri, există timpul necesar, dacă sunt luate în timp. Ăsta este paradoxul zonei. De la o extremă la cealaltă, toată vara ne-am văitat de lipsa apei.” 

Ăsta este paradoxul zonei. De la o extremă la cealaltă, toată vara ne-am văitat de lipsa apei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE