Ligia Deca a fost aleasă de liderii PNL luni, într-o ședință a conducerii centrale (BPN), pentru a prelua portofoliul Educației. Propunerea a ajuns pe masa președintelui Iohannis, care a semnat decretul numirii în funcție, publicat ulterior în Monitorul Oficial.
UPDATE 19.31 Nicolae Ciucă: "Ligia Deca va avea toată susținerea mea."
"Noul ministru al Educației, Ligia Deca, va avea toată susținerea mea și a guvernului pentru continuarea proiectelor de investiții în educație și pentru definitivarea Proiectului ”România Educată”, astfel încât noile legi ale educației să ajungă în parlament până la sfârșitul acestei luni.
Experiența solidă și contribuția substanțială la dezbaterile prilejuite de acest proiect vor oferi valoare adăugată reformelor necesare pentru modernizarea sistemului de învățământ, astfel încât fiecare copil și tânăr să aibă o șansă la educație. Îi doresc mult succes doamnei ministru Ligia Deca!", a scris Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.
UPDATE 18.16 Klaus Iohannis: «Sunt încredințat că proiectul România educată va merge mai departe cu noi energii.»
"Vă doresc mult succes și vă felicit pentru această poziție de ministru în Guvernul Ciucă. Ne dăm seama cu toții că, dacă vorbim despre educație, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredințat că proiectul România educată nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri, atât din spațiul politic, cât și din spațiul învățământului, și din spațiul public. Este realmente un proiect de țară de care România are foarte multă nevoie. O națiuen fără un sistem de educație performant are puține șanse în lumea de azi, care devine din ce în ce mai complicată", a spus președintele Klaus Iohannis, după depunerea jurământului noului ministru al Educației, Ligia Deca.
UPDATE 18.06 Ligia Deca a depus jurământul la Palatul Cotroceni
Ligia Deca a depus jurământul, în fața președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Șeful statului a semnat decretul prin care a numit-o pe fosta sa consilieră în noua calitate de ministru al Educației. Ligia Deca a fost din decembrie 2019 până în prezent consilier prezidențial, la departamentul Educație și Cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale.
UPDATE 17.50 Decretul numirii Ligiei Deca în funcția de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial
Decretul privind numirea fostului consilier prezidenţial Ligia Deca în funcţia de ministru al Educaţiei a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial.
UPDATE 17.13 Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Ligia Deca a fost numită în funcţia de ministru al Educaţiei.
De asemenea, şeful statului a semnat decretul privind eliberarea Ligiei Deca din funcţia de consilier prezidenţial.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către noul ministru al Educaţiei va avea loc, luni, la ora 18,00 la Palatul Cotroceni.
UPDATE Ligia Deca, consilierul președintelui Klaus Iohannis, propunerea pentru Ministerul Educației. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Au existat două abțineri, din partea lui Florin Cîțu și a lui Florin Roman.
Liderii PNL s-au reunit luni într-o ședință a conducerii centrale pentru a stabili numele noului ministru al Educației. O parte dintre liderii centrali și din teritoriu ai PNL au mers la Palatul Parlamentului, iar alții au intrat în ședință în format online.
„Vreau să-i mulțumesc domnului ministru Cîmpeanu pentru întreg efortul pe care l-a făcut în această perioadă și pentru sacrificiul prin care, împreună cu echipa de la Ministerul Educației, au reușit să finalizeze pachetul de legi pentru educație și pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui pentru ca un proiect să poată să meargă mai departe. În aceste condiții, odată ce am fost de acord cu demisia și am înaintat-o președintelui României în ședința Biroului Politic Național, am venit cu propunerea ca doamna Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației, dânsa fiind o persoană care a lucrat și a participat, în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educației, în timpul procesului de elaborare și în timpul dezbaterilor publice. Este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare a pachetului de legi în Guvern, urmând ca până la finele lunii octombrie acesta să fie aprobat și înaintat Parlamentului pentru dezbatere”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în urma ședinței BPN.
„Aș dori să mulțumesc membrilor Biroului Politic Național al PNL pentru încrederea cu care m au învestit astăzi și pentru faptul că m-au nominalizat pentru funcția de ministru al Educației. De altfel, PNL și-a asumat încă de la început Proiectul „România Educată”, și-a asumat politic ducerea lui la bun sfârșit și interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens. Am contribuit la realizarea proiectului și îmi doresc, în continuare, să duc la bun sfârșit ceea ce predecesorii mei au început, în ceea ce înseamna operaționalizarea viziunii din „România Educată”, a precizat Ligia Deca, propunerea pentru Ministerul Educației.
Deca a mai adăugat că „avem nevoie de o reformă profundă”, subliniind faptul că ne trebuie transparență maximă în tot ceea ce înseamnă lucrările academice realizate cu investiție publică, inclusiv tezele de doctorat”.
„România Educată” include o diagnoză a problemelor din educație după toți indicatorii de măsurare a performanței, fie că vorbim despre calitate, fie că vorbim despre echitate. Avem nevoie de o reformă profundă, iar viziunea „România Educată” asta este. Tocmai de aceea, misiunea mea este de a pune în operă viziunea „România Educată” în cadrul legislativ și nu numai, și în programele și în tot ce înseamnă activitatea Ministerului vor face exact asta, vor încerca să răspundă la problemele învățământului românesc. Poziția mea și a Proiectului „România Educată” este că ne trebuie transparență maximă în tot ceea ce înseamnă lucrările academice realizate cu investiție publică, inclusiv tezele de doctorat”, a mai adăugat aceasta.
CV-ul Ligiei Deca, propunerea pentru Ministerul Educației
Ligia Deca are 40 de ani, are diplome europene, a avut colaborări cu instituții precum Consiliul Europei şi Comisia Europeană, iar din 2019 este Consilier Prezidențial.
Este autoarea Programului „România Educată” și a a avut și o implicare în elaborarea proiectelor de lege ale educației, făcute de fostul ministru, Sorin Cîmpeanu. Aceasta va fi și principala provocare a viitorului ministru: finalizarea celor două proiecte de lege ale Educației, trimiterea lor spre dezbatere Parlamentului.
Ligia Deca este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program post-doctoral la New Europe College. Între 2010 și 2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, iar apoi, timp de trei ani, a fost expert în domeniul politicilor publice și profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara.
În calitate de expert, Ligia Deca a colaborat cu instituții precum Consiliul Europei şi Comisia Europeană. Între 2017 și 2020 a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România, cel mai prestigios program de schimburi culturale, științifice și educaționale desfășurat de Statele Unite ale Americii.
Ligia Deca este autoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu
Potrivit CV-ului, este autoare și co-autoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale.
Conform ultimei declarații de avere, Ligia Deca deține o casă, un apartament și două terenuri intravilane în Capitală. Totodată, are două mașini, conturi bancare ce însumează aproximativ 68.000 de euro, dar și împrumuturi bancare de peste 174.000 de euro.
Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat în vara lui 2015, iar din decembrie 2019 este consilier prezidențial, la departamentul Educație și Cercetare.
Portofoliul de ministru al Educației a rămas vacant după ce la finalul săptămânii trecute, Sorin Cîmpeanu, un apropiat al lui Klaus Iohannis, a demisionat din funcție, asta după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că a plagiat un suport de curs universitar.