Ministrul Educației a publicat pe o rețea de socializare rezultatul analizei propriei teze de doctorat, pe care a susținut-o în anul 2000.
Sorin Cîmpeanu a ținut să menționeze în postare că „în urma unei analize realizate de către specialiști în domeniu, dublată de verificarea prin intermediul celor mai utilizate softuri de detectare a similitudinilor, a reieșit că nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind forma și conținutul tezei de doctorat”.
„Coeficientul de similitudine c1, care reprezintă ponderea procentuală din document și conține grupări de 5 cuvinte sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0,87% față de pragul admis de 50% stabilit de acest soft ca indicând suspiciuni de plagiat. Coeficientul de similitudine c2, care reprezintă ponderea procentuală din document din perspectiva frazelor de 25% sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0.00%”, mai menționează ministrul Educației în postarea de pe Facebook.
Ministrul Educației a făcut public rezultatul propriei teze de doctorat, după ce președintele USR, Cătălin Drulă, i-a cerut un verdict cu privire la autenticitatea lucrării, care a fost analizată pentru detectarea plagiatului, în urmă cu un an.
Ministrul Cîmpeanu a menționat că publicarea rezultatului este o urmare a solicitării verbale, primită joi - 25 august 2022, în timpul unei conferințe de presă, când i s-a cerut pentru prima oară în mod direct să facă public rezultatul analizei tezei de doctorat, susținută în anul 2000.
Însă, ca un comentariu la postarea ministrului Educației, jurnalista Emilia Șercan a susținut că ea a solicitat pentru prima oară, prin intermediul Biroului de presa al Ministerului Educației, comunicarea rezultatului verificărilor, în data de 11 august 2022.