În 2025, România încă se luptă cu digitalizarea. Suntem blocați în trecut, cu platforme care nu funcționează și servicii publice care nu se modernizează. Românii sunt nevoiți să își rezolve problemele la ghișee, să stea la cozi sau să depindă de documente fizice.
Un exemplu: de la 1 ianuarie, studenții nu mai pot cumpăra online bilete pentru călătoria cu trenul.
Studenții nu mai pot cumpăra online bilete CFR reduse
După ce în decembrie au aflat că reducerea de 90% la bilete e valabilă doar pe ruta domiciliu-facultate, acum studenții trebuie să-și cumpere biletele FIZIC pentru că CFR nu a actualizat platforma. Iar asta nu e tot. Pentru a cumpăra bilet cu preț redus, ei trebuie să arate la ghișeu, pe lângă legitimația de student, și cartea de identitate - să-și demonstreze domiciliul. Întreaga situație e absurdă, se plâng studenții.
Tânăr: Nu cred că e o alegere tocmai inspirată de către Guvern. Mi-am făcut ID să-l iau online pentru că este foarte aglomerat. Acum nu mai poți să-ți iei biletul online, trebuie să mergi fizic. Deci să mă înarmez două ore cel puțin să stau la coadă.
Tânăr străin, fost student în România: Majoritatea studenților străini aici lucrează să plătească facultatea, și fără reducere o să fie și mai greu să plătești o facultate și să plătești trenul pentru vacanț.
Alexandra, studentă ASE: Eu sunt din Alba Iulia de loc și biletul mi-l luam de fiecare dată online. Este un drum în plus până la gară, de fiecare data când trebuie să merg acasă. Nu sunt deloc de acord cu treaba asta, nu știu de ce ar lovi în studenți. Chiar nu suntem noi problema, sincer vă zic. Cred că avem multe alte probleme în țara asta, sau multe alte lucruri de rezolvat.
Una dintre rezolvările propuse acum de CFR este ca studenții să-și cumpere biletele în avans pentru a evita aglomerația.
Imposibilitatea de a folosi servicii digitale face viața grea multor români. În primele zile ale acestui an platforma Ghișeul.ro, prin care românii își pot plăti diverse taxe și impozite, a funcționat cu sincope. Mai multe primării au anunțat că plata efectivă a obligațiilor fiscale este posibilă abia din data de 8 ianuarie, fie din cauza serviciilor de mentenanță, fie ca urmare a zilelor libere.
România va fi digitalizată abia din septembrie 2025
Contractul pentru Cloud-ul Guvernamental a fost semnat în toamna anului trecut și va deveni funcțional în decurs de un an, anunțau atunci responsabilii țării.
Marcel Ciolacu, premierul României, 11.09.2024: „Prin semnarea acestui contract, astăzi, toate serviciile publice oferite de instituții vor fi într-un singur loc iar românii vor putea accesa toate serviciile publice digitale printr-un click de pe telefon sau de pe calculator. Cel mai important, toate instituțiile vor vorbi aceeași limbă și vor funcționa în același sistem informatic, într-un mod securizat la cele mai înalte standarde globale.”
Bogdan Ivan, ministrul digitalizării, 11.09.2024: „Astfel se face o economie uriașă de bani la bugetul de stat. Timp. Timp pentru oameni în primul rând pentru că, așa cum spunea domnul ministru, vom avea la un click distanță, 24 din 24 de ore, 7 zile din 7, din confortul casei, din vacanță sau din altă parte acces la servicii publice care astăzi sunt exclusiv off-line.”
Conform unui raport al Comisiei Europene, România se află printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește digitalizarea administrației publice. Multe primării, spitale și instituții guvernamentale de la noi nu au implementat încă sisteme digitale eficiente pentru gestionarea documentelor sau pentru interacțiunea cu cetățenii. Pe de altă parte, suntem ultimii din Europa în ceea ce privește competențele digitale de bază. Potrivit datelor Eurostat din 2023, 28% dintre români dețin aceste abilități, în timp ce media Uniunii Europene este de 55%.