După ce vicepreședintele ANCOM a cerut suspendarea TikTok pe teritoriul României, un alt oficial dintr-o instituție a statului ia atitudine în ceea ce privește cazul Călin Georgescu. Vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului, Valentin-Alexandru Jucan, cere și el o demisie, pe cea a ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.
Jucan spune că Ivan a fost chiar la sediul TikTok din Europa, la Dublin, acolo unde a discutat tocmai despre organizarea alegerilor din România. Cu toate acestea, el nu a informat autoritățile despre acea deplasare. În plus, Jucan susține că ministrul Digitalizării nu are nicio prerogativă pentru așa ceva. Iar alegerile au avut loc cu promovări masive de aserțiuni pro-legionare, pro-ruse și antioccidentale.
Vicepreședintele CNA cere demisia ministrului Digitalizării
„Îi solicit public demisia ministrului Bogdan Ivan de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Motivul:
În cadrul discuției avute astăzi cu Comisia Europeană, TikTok, ANCOM și AEP am aflat cu uimire că domnul ministru a fost la Dublin, în data de 3 octombrie, la sediul TikTok pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare. A plecat fără să informeze autoritățile relevante în organizarea alegerilor.
Nu știm ce mandat a avut și care au fost rezultatele. Nu au fost comunicate”, a mai motivat Jucan.
Ministerul pe care îl reprezintă NU are nicio prerogativă în a discuta cu platformele sociale pe tema organizării alegerilor, mai ales în contextul Regulamentului (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DSA). A plecat la Dublin fără să informeze Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), fără să informeze Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și fără să informeze Consiliul Național al Audioviaulului (CNA), acestea fiind principalele autorități ale DSA, ANCOM fiind chiar autoritatea desemnată prin lege să gestioneze DSA.
A plecat la Dublin fără să informeze Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), fără să informeze Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și fără să informeze Consiliul Național al Audioviaulului (CNA), acestea fiind principalele autorități ale DSA, ANCOM fiind chiar autoritatea desemnată prin lege să gestioneze DSA.
Ministrul a preluat pe propria persoană discuțiile cu platformele, deși a fost averizat în repetate rânduri că nu are nicio prerogativă, periclitând mecanismele firești ale funcționării DSA și, iată, contribuind la o deficientă cooperare între instituții, cu efecte vizibile în situația gravă pe care o traversăm.
Politizarea procedurilor din cadrul DSA și politizarea comunicării cu marile platforme sunt contrare principiului funcționării regulamentelor europene”, a fost postarea lui Jucan, pe rețelele de socializare.
Cum gestionează statul cazul Georgescu
Totul a izbucnit după aflarea rezultatelor din turul 1 al alegerilor prezidențiale, când Călin Georgescu a obținut cel mai mare scor, cu 22,94% din voturile exprimate.
Mai multe voci importante au spus că ceva s-a întâmplat cu siguranță, din moment ce serviciile din România nu au luat nicio măsură atunci când Georgescu posta o mulțime de promovări ale doctrinei legionarilor, unele afirmații pro-ruse și anti-occidentale, precum și asocieri diverse cu religia și misticismul.
Aceste acțiuni sunt privite, în orice țară occidentală, drept dezinformări și instigări periculoase. Cu toate acestea, nu au fost luate măsuri. În plus, existau și peste 500 de conturi pe TikTok, care îi promovau ideile.
Rezultate finale BEC în România, după centralizarea tuturor proceselor verbale:
- Călin Georgescu - 22,94% (2.120.404 de voturi)
- Elena Lasconi - 19,18% (1.772.503 de voturi)
- Marcel Ciolacu - 19,15% (1.769.761 de voturi)