Iulie a fost cea mai călduroasă lună de când se facă măsurătorile la nivel mondial. Temperatura medie înregistrată a fost cu 0,33 de grade peste recordul stabilit în anul 2019, când media a fost de 16,63 de grade Celsius, potrivit serviciului european Copernicus.
Valurile de căldură de luna trecută au afectat mai multe țări atât din Europa, dar și din Asia și de pe cele două continente americane. În China, de exemplu, a fost înregistrat un record de peste 50 de grade.
Temperaturi de aproape 48 de grade au fost înregistrate și în Europa. Cele mai afectate de valul de căldură extremă au fost Italia, Grecia și Spania, care se confruntă cu vaste incendii de vegetație.
În Italia, cel puțin cinci persoane au murit în timp ce lucrau în timpul caniculei extreme din iulie, ceea ce a dus la apeluri pentru concedii pe timp de căldură extremă.
Numărul real al morților este probabil mult mai mare. Un studiu recent arată că valul de căldură din vara trecută a ucis peste 61 000 de persoane în întreaga Europă. Pe măsură ce schimbările climatice sporesc intensitatea valurilor de căldură, țările trebuie să ia în considerare noi măsuri de protecție pentru lucrători, potrivit Euronews Green.
Spania interzice anumite activități în aer liber în perioadele de căldură extremă, în urma decesului unui om de serviciu care a murit anul trecut la Madrid din cauza unui val de căldură extremă. Pentru prima dată în această lună, Grecia a impus, de asemenea, o interdicție pentru persoanele care lucrează în sectorul construcțiilor și al livrărilor în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei.
Valul de căldură afectează și România
Valul de căldură nu a ocolit nici România, unde meteorologii au emis mai multe avertizări de caniculă. Temperaturile înregistrate în iulie la nivel mondial au fost cu aproape un grad mai ridicate decât media din anii 1991-2020.