România ar putea fi unul dintre statele care ar putea să conducă lupta Occidentului în războiul hibrid cu Rusia, alături de Polonia, țările nordice și Marea Britanie, numai dacă decidenții politici de la București reușesc în aceste zile să pună orgoliile deoparte și să ajungă la un consens. În orice caz, Rusia nu se va opri aici, avertizează istoricul elvețian Oliver Schmitt.
Specialistul în regimuri totalitare explică, într-un interviu acordat Euronews România, că Rusia ar putea să profite de vulnerabilitatea manifestată în momentul de față de unele mari puteri precum Franța și Germania, și să-și continue astfel intervenția în politica europeană așa cum a făcut-o și în timpul Războiului Rece.
Oliver Jens Schmitt: „Instituțiile de stat sunt parțial subminate de forțe anti-occidentale”
Oliver Jens Schmitt, istoric și profesor la Universitatea din Viena: „Dacă se va continua spunând «bine, a fost un fel de incident foarte grav, dar continuăm pe această cale obișnuită». Cred că există și riscul ca întregul scenariu se va repeta.
Pe de altă parte, pentru asta este nevoie de un consens național, o investigație și ilustrare completă. Asta este ce nu s-a întâmplat după Revoluție, dar ar afecta probabil toate partidele politice, toate instituțiile de stat pentru că este evident că sunt parțial subminate de forțe anti-occidentale.”
Istoricul Oliver Schmitt, despre războiul hibrid al Rusiei: „Sunt foarte multe segmente ale societății și vieții politice românești care au contribuit direct și indirect la situația de astăzi”
Oliver Jens Schmitt, istoric și profesor la Universitatea din Viena: „De ce justiția nu a intervenit, de pildă, de ce actori foarte importanți nu au colaborat, nu au comunicat știri și informații extrem de importante? De ce politicieni au, cel puțin, tolerat o asemenea situație? Adică sunt foarte multe segmente ale societății și vieții politice românești care au contribuit direct și indirect la situația de astăzi.
Este un fel de reset pentru întreaga societate românească, știm că este extrem de dureros, extrem de curajos din punct de vedere politic pentru că nimeni, niciun partid politic nu va ieși câștigător unui asemenea proces”.
România ar putea urma exemplul Poloniei. „Este țara cea mai mare care se pregătește de război”
Oliver Jens Schmitt, istoric și profesor la Universitatea din Viena: „România ar putea fi imediat un reper, un model care arată cum pot să rezist unui atac hibrid atât de puternic, asta cu siguranță.”
Ioana Nicolescu, jurnalistă Euronews România: „Există vreo țară europeană care reușește să stabilizeze sau care ar putea să fie un lider pentru ceilalți, ca o locomotivă, să-i tragă și pe ceilalți?”
Oliver Jens Schmitt, istoric și profesor la Universitatea din Viena: „Da, cu siguranță Polonia. Este țara cea mai mare care se pregătește de război și deși există și frământări interne, ei au un consens național. Și naționaliștii, și liberalii sunt de acord că în cazul unui atac care vine dinspre Rusia, noi ne apărăm.”
„Se vede că influența rusească a ajuns la un nivel foarte înalt, iar asta a contribuit la paralizarea voinței politice”
Oliver Jens Schmitt, istoric și profesor la Universitatea din Viena: „Din păcate, inima Europei, adică cuplul Franța-Germania, a lăsat un vid strategic foarte important și celelalte state mari, Spania și Italia, din păcate. Spania este paralizată pentru motive de politică internă și Italia, deși are o politică care este critică față de Moscova, nu are nici voința, nici potențialul de a juca un rol de conducător în Europa.
Forțele pro-ruse au în Franța majoritate în Parlament, în Germania de Est au câștigat alegeri regionale. Partidul social-democrat care este încă la putere în Germania acum vrea să câștige alegeri cu o campanie pentru pace.”
Oliver Schmitt: „Mulți europeni nu înțeleg ceea ce este Rusia”
Oliver Jens Schmitt, istoric și profesor la Universitatea din Viena: „Pace înseamnă că noi nu sprijinim, nu oferim niciun ajutor Ucrainei și asta se vede că influența rusească a ajuns la un nivel foarte înalt, iar asta a contribuit la paralizarea voinței politice.
Mulți europeni nu înțeleg ceea ce este Rusia. După sfârșitul sistemului comunist, nu a dispărut niciodată, și-a schimbat numai hainele”.