Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce a învățat România din joaca de-a alegerile: „Mr. Bean e la Cotroceni”. De ce pericolul extremiștilor încă nu a trecut

Șocul care a avut loc în ceea ce privește alegerile prezidențiale din România ar trebui să reprezinte o lecție pentru șubreda clasă politică din țara noastră. O spun mai mulți specialiști și ei au spus-o și cu mult timp înainte de scrutin, numai că nimeni dintre decidenții politici n-a avut urechi să audă.

Astfel, și-au făcut loc extremiștii. Cu alte cuvinte, țara noastră a fost aproape să nu scape de ceea ce se temea mai tare. A scăpat, însă, pentru moment, grație unei decizii foarte controversate a Curții Constituționale, care a anulat alegerile, iar scandalul a făcut ecou și în cabinetele occidentale.

De ce pericolul extremiștilor încă nu a trecut

Prezenți la Euronews, în cadrul emisiunii Vocile care contează, Theodor Paleologu și Sorin Ioniță au explicat de ce pericolul extremiștilor nu a trecut.

Theodor Paleologu, profesor de istorie, fost ministru al Culturii: „Tot timpul au muniție pentru că tot timpul există o conspirație globalistă în capul lor. Simplul fapt că noi trei stăm aici de vorbă e o conspirație globalistă, în capul lor, suntem plătiți de sorosiști ca să oprimăm poporul român.

Sunt oameni care, orice ai face, repetă aceleași scheme, aceleași bazaconii pe care le repetă, orice ai face, orice s-ar întâmpla. Este o rezistență la o evidență absolută. Orice dovadă le pui sub nas, nu. Contează grila asta de interpretare paranoică."

Vina lui Klaus Iohannis în eșecul alegerilor

Faptul că instituțiile statului nu funcționează a fost demonstrat la aceste alegeri. Iar scandalul creat odată cu decizia de pe 28 noiembrie, când a fost anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, dă impresia că a existat un plan, care însă a scăpat de sub control. Cel puțin, aceasta este părerea experților.

În aceste condiții, ce este de făcut și cine garantează că, la data repetării alegerilor, nu vom avea aceleași rezultate? În tot acest peisaj, intervine rolul lui Klaus Iohannis.

Theodor Paleologu, profesor de istorie, fost ministru al Culturii: „Sunt mai multe lecții. Depinde pentru cine. Pentru partidele pro-europene, o lecție foarte importantă este că nu mai pot defila cu nulități, nu mai pot prezenta candidați care sunt niște ectoplasme ale aparatelor de partid. Putem vorbi și de candidații la parlamentare, care sunt jalnici.

Sunt aceleași figuri odioase care rămân în Parlament, oameni care au distrus reputația PNL. Partidul Național Liberal, în mod special, trebuie să taie cordonul ombilical cu Iohannis, ceea ce nu se vede încă. Iar candidatul la prezidențiale pe care îl vor susține trebuie să fie clar o figură care să marcheze ruptura totală cu Iohannis.

Pentru că rămânerea lui Iohannis la Cotroceni exasperează lumea, lumea îl detestă, este unul dintre oamenii cei mai disprețuiți din țara asta. Am spus în campania din 2019: Iohannis va fi un președinte disprețuit. El este disprețuit și își încheie mandatul într-o atmosferă de scârbă generalizată față de persoana sa. Dacă PNL nu se emancipează și nu rupe legătura cu el, este terminat, ca partid. Așa că trebuie să facă un gest clar în acest sens.

Apoi putem cu toții trage niște concluzii despre eșecurile societății noastre, eșecul educației, de exemplu. Sorin Ioniță a ținut la noi un curs despre tehnicile de dezinformare și cred că aici avem foarte multe de învățat și de înțeles legat de mecanismele dezinformării.

Să nu uirăm un lucru: Uniunea Sovietică a construit în zeci de ani (1918 - 1991) cel mai mare aparat de propagandă, dezinformare, spionaj și influență. Acest aparat nu s-a evaporat în 1991, el a rămas. Acum este doar activat și nici măcar activat cu foarte mulți bani. Banii pe care i-au băgat în alegerile din România sunt fleac față de PIB-ul Rusiei.

Și nu e vorba doar de România. Această Rusie duce un război împotriva Occidentului, iar noi am văzut ce înseamnă acest război, pe pielea noastră. Deci sunt multe învățăminte de tras. Depinde din punctul cui de vedere. Partidele pro-europene trebuie să-și bage mințile în cap, PNL, în mod special, trebuie să se descotorosească de umbra, de cadavrul politic pe care îl reprezintă Iohannis.

Doamna Lasconi probabil nu o să facă un pas în spate, dar trebuie să învețe să-și controleze emoțiile. Deci sunt foarte multe învățăminte de tras pentru foarte mulți dintre noi. Inclusiv Biserica, pentru că o parte din Biserică a susținut, din naivitate poate, un candidat foarte toxic. Și este și un eșec al catehizării, pentru că mulți oameni nu fac diferența între un ortodox adevărat și un ortodox foarte dubios din punct de vedere teologic. Deci e și o problemă de catehizare, un eșec al catehizării și al învățământului religios. Vine unul care vorbește ca un guru de sectă și sunt destui care cred că el reprezintă ortodoxia."

Sorin Ioniță, președinte Expert Forum: „Lecția principală este că nu poți să construiești un centru politic care să ocupe un spațiu super-majoritar, așa cum am avut în ultimii patru ani, să mai și spui public că vrei să continui aranjamentul ăsta zece ani, cum era planul și să crezi că poți controla teritoriul, adică primari și votanți, cu sistemul clientelismo-mexicano. Adică dezideologizat, interșarjabil, că ce mi-e PNL, ce mi-e PSD, tot la fel arătau la nivel local.

Că ai tu mecanisme, tehnolgie politică de tip rusesc, ca să faci să te alegi. Pentru că oamenii te văd că ești mincinos, te văd că vrei să închizi spațiul politic, te văd că ai tot felul de lideri cu biografii cu găuri în ele. Și cum poți să-i penalizezi votând anti-sistem? Votând cu ăia care sunt pe listă, că altfel n-ai cum. Și atunci s-au dus și au votat cu fasciștii, pentru că doar asta le-ai mai lăsat.

Tu singur ai spus că vrei să închizi spațiul politic. Deci ai coaliție de guvernare, ești în guvern, tu, PNL, ai ministrul de Finanțe, ai ministrul de Interne, dar faci trei luni campanie că tu ești de fapt în opoziție. Unde s-a mai pomenit? Deci ultimul om de la țară vedea că nu e o campanie reală. Când mimezi politica, oamenii găsesc alte canale imprevizibile să te pedepsească pe acolo.

Și nu s-a dus clasa muncitoare să facă partid marxist, să naționalizeze mijloacele de producție - le naționaliza Georgescu, că la ei se închide covrigul acolo, extrema stângă cu extrema dreaptă - dar s-au dus acolo unde era vibrația autentică, unde omul simțea."

De ce a fost votat Călin Georgescu

Sorin Ioniță, președinte Expert Forum: Oamenii care s-au dus spre Georgescu sunt mai curând superstițioși decât religioși. Din crediță, sau că le plăcea discursul, mulți s-au dus. Și noi, în continuare, nu știm.

Avem un departament al românilor de pretutindeni, care toacă bani - au pus un PSD-ist în vârf să cheltuie banii cu sarmale și folcloriste - or noi vedem diaspora că și-a schimbat comportamentul politic masiv, dar nu știm de ce. Și nu găsim jumătate de milion de euro să angajăm 15 sociologi, trei occidentali, ca să vedem ce de întâmplă. Că probabil că avem nu diasporă, ci diaspore, cu diverse tipuri de oameni, cariere, traiectorii de viață, vârste, profesii. Și noi nu înțelegem aceste mutații, dar nici nu ne intersează. Le facem elogiu la TV, dar de fapt, în viața reală, nu ne interesează deloc ce-i cu oamenii din Italia, Franța, Spania.

Vorbesc de cercetare. Mai multe partide ar trebui să se ducă (n.r.: să facă cercetări în diaspora). AUR s-a dus. Cât s-o fi dus? Există această imagine că s-a dus pe acolo."

Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, profesor de istorie: „Mai e ceva de relevat: cât de stupizi pot fi manipulatorii. Au făcut tot felul de planuri, să închisă spațiul public, să îl ridice pe Simion, să-l coboare pe nu știu cine, să-l ridice pe Georgescu. Și până la urmă, spectacolul este de enormă prostie. Au avut ei tot felul de planuri, de stratageme, de puneri la cale, iar rezultatul e un gag. Pur și simplu ca un nătărău care pune piciorul pe greblă și îi vine în cap. Mr. Bean e la Cotroceni.

Sorin Ioniță, președinte Expert Forum: „În Rusia, merge. Asta au încercat. Pentru că în Rusia se face tehnologia asta, unde împigi un candidat fake. Acolo e un control total. E și un control al oamenilor. Pentru că vine seara peste tine și te bate cu piciorul de la scaun, deci nu trebuie metode foarte sofisticate ca să-l dai pe unu pe brazdă, nu trebuie să umbli pe TikTok în Rusia."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE