Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Hezbollah a primit o scrisoare de la liderul Hamas, Yahya Sinwar, cel mai căutat om de către Israel

La aproape un an de la izbucnirea războiului dintre Hamas și Israel, Yahya Sinwar i-a trimis o scrisoare aliatului său, liderul grupării libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah.

El este cea mai vânată persoană de către armata IDF, mai ales că este considerat creierul acestei operații militare de pe 7 octombrie 2023, considerată cel mai sângeros atac asupra evreilor de la Holocaust încoace.

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, scrisoare către liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah

Yahya Sinwar a fost ținut închis de către Israel aproape jumătate din viața sa. Ascuns în Fâșia Gaza, liderul politic al Hamas a precizat, în acea scrisoare publicată inclusiv pe Telegram, că sprijină în continuare alianța militanților din Orientul Mijlociu, susținută de Iran și cunoscută drept „Axa rezistenței”.

Sinwar i-a scris lui Nasrallah că gruparea Hamas rămâne angajată față de acestă axă a rezistenței și față de „unitatea Ummah (n.r.: națiunea islamică), în centrul căreia se află Axa de rezistență, contra proiectului sionist. (...) Aceasta este esența”.

Liderul Hamas susține că e gata să îl răzbune și pe Ismail Haniyeh, care a fost lichidat de israelieni pe 31 iulie, în capitala iraniană Teheran și rămâne consecvent în dorința de a distruge statul Israel, conform Times of Israel.

Lupta ar urma să fie dusă „până când ocupația va fi învinsă și măturată de pe pământul nostru și până la crearea statului nostru independent, pe deplin suveran, cu Ierusalimul drept capitală”.

De la momentul izbucnirii războiului, Sinwar nu a mai fost văzut și nici nu a mai făcut vreo declarație publică, dar se crede că el se ascunde uneva în tunelurile din Gaza. Scrisoarea este datată cu 11 septembrie. Biroul lui Sinwar a precizat că liderul Hamas a trimis scrisori de mulțumire pentru cei care au prezentat condoleanțe pentru moartea fostului lider Ismail Haniyeh.

El a lăudat atacurile aliaților Hamas drept „acte binecuvântare” și a numit războiul actual drept „una dintre cele mai onorabile bătălii pentru poporul palestinian”.

„Hamas și luptătorii săi vor continua să-l urmeze, iar cea mai importantă este unitatea palestiniană privind alegerea jihadului și a rezistenței, precum și unitatea națiunii, având în miezul său axa rezistenței”, a precizat Sinwar.

Alături de Yahya Sinwar, Israelul îl vânează și pe destinatarul scrisorii, Hassan Nasrallah, conform sursei citate. Se crede că și liderul Hezbollah stă ascuns în niște construcții aflate sub pământ de peste zece ani.

„Încearcă să spună: sunt aici, sunt în viață, sunt foarte stăpân pe situație, sunt în permanență la curent și conștient de tot ceea ce se întâmplă în afara Gazei. Vrea să arate că este capabil să opereze pe mai multe fronturi, frontul intern - câmpul de luptă din Gaza - și frontul diplomatic - medieri. E unul dintre cei mai puternici susținători ai unei relații mai strânse cu Hezbollah și Iran și ai aprofundării alianței cu Axa de Rezistență. El este perceput în cadrul mișcării ca fiind pragmatic, dar în același timp foarte imprevizibil, impulsiv și pragmatic”, a spus Muhammad Shehada, scriitor și analist din Fâșia Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE