Cerealele pot fi măcinate ca în vremea strămoșilor, într-o moară bio, cu pietre. Acest lucru este posibil de câteva săptămâni în satul Dobrun din Olt. Inițiativa aparține unui grup de cinci tineri fermieri care au dorit să aducă pe piață o făină produsă lent, cu mai multe calități nutritive, și care să se regăsească apoi în pâinea produsă în brutăriile din țară. Moara cu pietre, inspirată din vremurile apuse, este una adaptată vremurilor actuale, fiind controlată electronic.
Moara cu pietre, adaptată vremurilor actuale
În acest buncăr de lemn încărcăm cerealele, vorbim de grâu sau de secară. Ulterior, de aici, prin sistemul vacumatic cerealele sunt urcate în acest buncăr, ca ulterior ele să fie dozate de un motor electric în mijlocul morii. Aici avem practic elementul central și de bază, vorbim de pietrele care macină făina.
Așa arată o moară cu pietre care produce făină din secară sau din grâu, în satul Dobrun din județul Olt. Este o piesă rară în acest moment în țara noastră, însă apărută din inițiativa a cinci tineri fermieri care și-au dorit să facă un nou tip de făină, care să ajute la digestie, așa cum era în gospodăriile tradiționale.
„O făină aproape de graficul de perfecțiune al industriei de panificație din Franța”
Visul lor a ajuns realitate după ce s-au unit într-o cooperativă și au accesat un proiect pe fonduri europene în valoare de două milioane de euro.
Alexandru Ignat, președinte Cooperativa Biruința Olteniei: „Făina noastră este produsă lent. Nu ne grăbim. Temperatura este foarte bine ținută sub control și produsul finit, anume făina, reușește să înglobeze toate elemnetele nutritive din bobul de grâu sau de secară”.
Pietrele mari sunt puse în mișcare cu ajutorul energiei electrice și controlate prin comenzi electronice. Fermierii din Olt macină doar soiuri românești de grâu și secară. Ca să demonstreze calitatea făinii de altădată, tinerii au dus probe la analize în laboratoare din țară, dar și din străinătate.
Alexandru Ignat, președinte Cooperativa Biruința Olteniei: „Avem analize la cereale făcute la SGS Varna, unde avem OK-ul că sămânța și, implicit, făina, nu conțin reziduuri de pesticide. Și ulterior am trimis mostre către LEMPA, Institutul Național de Patiserie și Brutărie din Franța, care au reușit să ne facă analizele și am fost surprinși în mod plăcut să avem o făină aproape de graficul de perfecțiune al industriei de panificație din Franța”.
Cantitatea de făină obținută la o moară cu pietre este mult mai mică. Într-o oră, se obțin între 100 și 150 kg de făină, față de câteva tone cât se fac în același timp într-un spațiu industrial. Făina produsă lent este, însă, vizibil diferită.
Carmen Dumitrescu, jurnalistă Euronews România: „Am aici două tipuri de făină, unul obținut într-o moară convențională și celălalt obținut în moara cu pietre. Din câte se poate observa, diferența dintre cele două tipuri de făină este vizibilă în primul rând prin culoare, făina obținută în moara cu pietre fiind mai închisă la culoare datorită conținutului ridicat de fibre”.
Noul tip de făină, existent de două săptămâni, a dat curajul unui brutar din apropiere să reia de la zero afacerea pe care deja pusese lacătul.
O pâine intregală făcută la brutăria din Redea, pe vatră, cu maia. Compoziția pâinii este foarte simplă, apă, maia, puțină drojdie, sare și combinația de făinuri.
Cătălin Iliescu, brutar: „În momentul în care am văzut promovarea și am încercat făina, ne-am gândit să reinventăm tot ce înseamnă conceptul de pâine”.
O astfel de pâine va fi vândută cu 5,5 lei. La moară, făina de grâu se vinde cu 39 de lei punga de 5 kg, iar făina de secară, cu 49 de lei, 5 kg.