Fermierii din Bulgaria au protestat zilele acestea la granița cu România. Ei cer autorităților să renunțe la regulamentul european care permite scutiri de taxe pentru importurile de cereale din Ucraina. Agricultorii bulgari susțin că pierd milioane de leva pe fondul acestor noi reglementări.
60 de tractoare au blocat punctele de trecere a frontierei din apropierea orașelor regionale Ruse, Silistra și Kardam, timp de câteva ore.
De ce protestează bulgarii
Producătorii de cereale susțin că nu-și mai pot vinde marfa, pentru că piața a fost invadată de produse ucrainene la prețuri mai mici.
"Suma pe care ne-o oferă ca despăgubire este de 16 milioane de leva. Asta înseamnă 30 de milioane de leva pentru 40 de milioane de hectare. Suma reprezintă mai puțin de o leva de sprijin. Asta ar fi o rușine. Iată ce vreau să le spun acestor indivizi de la Bruxelles. Ar fi bine să ia acest ajutor înapoi și să nu-și bată joc de noi și de agricultura bulgară", spune un protestatar.
Fermierii au blocat drumul și în Vidin cu utilaje agricole, unde a venit și ministrul interimar al agriculturii. Acesta le-a promis protestatarilor că le va susține cererile la Bruxelles.
"Vrem măsuri suplimentare. Aceste măsuri ar trebui să funcționeze ca niște căi de acces și nu să fie practic în detrimentul agricultorilor din Bulgaria", a declarat Yavor Gechev, ministrul interimar al Agriculturii.
Pe lângă fermierii din sectorul cerealelor, protestul este susținut și de cei din alte sectoare. Potrivit producătorilor, Bulgaria, Polonia și România au dat continuu dovadă de solidaritate față de Ucraina.
"Trebuie să protejăm producția bulgară. În prezent, ne aflăm într-o situație în care este dificil să comercializăm producția țării noastre", spune Milen Koev, reprezentant al Uniunii Regionale a Fermierilor "Dunărea Cerealelor".
"Bulgaria este, de asemenea, un exportator net de grâu. Așadar, grâul care vine din Ucraina nu ar trebui să rămână în țară și să concureze cu producția bulgară", a declarat Lyudmil Rabotov, vicepreședinte al Consiliului Uniunii Europene.
Reprezentanții cultivatorilor de cereale care protestează au fost invitați la o întâlnire cu președintele Rumen Radev, la care va fi prezent și ministrul interimar al agriculturii. Fermierii bulgari au anunțat că vor fi proteste și astăzi, 31 martie.
Protestul fermierilor bulgari a blocat joi traficul în vama Giurgiu
Traficul prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu a fost blocat pe ambele sensuri, joi, din cauza protestelor fermierilor bulgari, care au loc în perioada 29 - 31 martie, potrivit Agerpres.
"Având în vedere acţiunile de protest ale producătorilor de cereale bulgari, în zona adiacentă PTF Ruse-Giurgiu, acţiuni ce sunt desfăşurate în perioada 29-31 martie, în intervalul orar 08:00-16:00, vă informăm faptul că la momentul actual traficul prin PTF Giurgiu este suspendat pe ambele sensuri atât pentru autocamioane, cât şi pentru turisme, ca urmare a blocării benzilor de circulaţie. Menţionăm faptul că a fost actualizată aplicaţia Trafic online în funcţie de evoluţia protestului şi de modul cum acesta va afecta traficul", precizează reprezentanţii Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră.
Şoferii de autocamioane, cât şi turiştii sunt sfătuiţi să utilizeze celelalte puncte de trecere de la graniţa cu Bulgaria. De asemenea, să consulte aplicaţia Trafic online, disponibilă pe site-ul Poliţiei de Frontieră.
MAE, atenționare de călătorie
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria că, în perioada 29 - 31 martie, vor avea loc proteste în zona punctelor de control la trecerile de frontieră:
- Kardam - corespondent PCTF Negru Vodă,
- Silistra ferry - corespondent PCTF Ostrov,
- Ruse - corespondent PCTF Giurgiu,
- Vidin - corespondent PCTF Calafat.
Pe perioada desfășurării protestelor este posibil ca unele drumuri să fie închise, pe perioade limitate de timp.
Recomandări pentru șoferi
Turiştilor români le este recomandat să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare.
Firmelele româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente persoanelor transportate.
MAE subliniază importanţa informării corecte a şoferilor români, achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Pentru mai multe informații:
- Starea drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA, de pe pagina web a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
- E-vigneta şi sistemul e-TOLL - www.bgtoll.bg;
- Situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare - www.mvr.bg;
- Situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia - www.sofia-airport.eu;
- Starea vremii - www.weather.bg;
- Regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia - www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din R. Bulgaria - www.customs.bg.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web:
Românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.