Intervenția la incendiul de la Crevedia, analizată de un fost ofițer al Inspectoratului, responsabil cu pregătirea de luptă, arată că incidentul trebuie să aducă schimbări în tactica și strategia intervențiilor în cazul incendiilor cu grad mare de risc. Specialiștii de altădată spun că numărul mare de victime arată că pregătirea pompierilor pentru intervenții similare trebuie îmbunătățită.
Sunt imaginile care au făcut înconjurul mapamondului. Ultima dintre exploziile de la Crevedia a adus în prim plan scenariul cel mai negru al unei astfel de intervenții, explozia unei cisterne cu gaz.
Liviu Negoiescu - fost ofițer în cadrul IGSU, responsabil cu pregătirea intervențiilor: Cred că ar fi fost necesară o evaluare mai serioasă a pericolului, eu cred că nu au știut cu ce pericole se confruntă la fața locului, adică, câte autocisterne sunt parcate, câte sunt goale și care sunt pline.
Oficialii Departamentului pentru situații de Urgență au venit cu explicații, la câteva zile după tragedie.
Raed Arafat. Șeful DSU: După recunoașterea șefului de tură, erau două cisterne parcate pe DN1 A, în afară de cele care erau în interior și care în primă fază nu se puteau observa, din cauza focului și a fumului și neexistând persoane de legătură care să dea informații despre ce este înăuntru.
Un alt aspect care ar trebui îmbunătățit, în opinia foștilor șefi din IGSU se referă la modul în care este coordonată o intervenție de acest gen.
Liviu Negoiescu - fost ofițer în cadrul IGSU, responsabil cu pregătirea intervențiilor: Este o situație complicată, este greu de gestionat, însă, după părerea mea, concentrarea într-un timp foarte scurt a multor forțe și materiale nu rezolvă problema. Problema se rezolvă printr-o altă tactică. În primul rând, cel care comandă intervenția trebuie să fie unul singur. Nu a rezultat foarte clar cine a comandat intervenția acolo sau cine a venit după prima intervenție și a preluat comanda, dacă a preluat-o.
Trebuie să fie o comandă unică, în așa fel încât, fiind o comandă unică să fie și coerentă. Dacă nu este o comandă coerentă, atunci totul este doar o îngrămădire de oameni și materiale. Ați văzut, au fost și ei expuși unor pericole pe care cred că puteau să le și evite.
Numărul mare de victime, în rândul pompierilor trebuie să fie un semnal serios pentru oficiali
Liviu Negoiescu - fost ofițer în cadrul IGSU, responsabil cu pregătirea intervențiilor: În mod sigur, pompierii care au suferit arsuri, nu au avut costumul de protecție anticaloric, cel greu. Au avut costume normale și cred că nu au avut nici mănuși și nici protecția feței nu a fost corespunzătoare.
Oficialii IGSU spun că acest tip de echipament este specific acțiunilor ofensive de stingere. În cazul Crevedia, acțiunea pompierilor a fost defensivă. Totuși, riscul exploziei unei cisterne, trebuie evaluat corect, spun specialiștii.
Liviu Negoiescu - fost ofițer în cadrul IGSU, responsabil cu pregătirea intervențiilor: Acea cisternă pierdea gaz pe la supapa de alimentare cu gaz lichefiat, ceea ce înseamnă că undeva în interiorul cisternei, nivelul de gaz lichefiat scădea și din cauza faptului că avem căldura care acționa asupra cisternei, gazul se dilata, volumul de aer, la fel, se dilata, ceea ce a dus la cea de-a doua explozie, cumplită.
Tragedia de la Crevedia ar trebui să aducă în prim-plan noi strategii de abordare a acestor situații, până la evacuarea totală a locului, dar și un accent mai mare pe pregătirea viitorilor pompieri pentru astfel de situații extrem de periculoase, spun foștii pompieri.