Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce s-au viralizat clipurile cu Ion Iliescu, generate cu ajutorul inteligenței artificiale

Ion Iliescu a fost transformat în ”nemuritor” cu ajutorul inteligenței artificiale. Longevitatea fostului președinte al României a devenit subiect de glume în rândul internauților care nu au ezitat să folosească noua tehnologie pentru a-l metamorfoza pe Iliescu (94 de ani) într-un „călător în timp și spațiu”. Clipurile au devenit „virale” pe rețelele de socializare și au declanșat un nou trend în rândul creatorilor de conținut pasionați de AI.

Într-un interviu acordat Euronews România, sociologul Dan Petre a explicat că românii, spre deosebire de alte culturi, au o „deschidere foarte mare către a adopta tehnologia”, în acest caz în scop de divertisment, așa că nu e de mirare că „nemurirea” lui Ion Iliescu „a intrat deja în zona de cultură populară, în zona de meme-uri”.

„Prin comparație cu alte culturi, românii au o deschidere foarte mare către a adopta tehnologia fără a o trece neapărat prin diverse bariere, așa cum se întâmplă în alte zone. Nu luăm atât de mult în calcul riscurile, ci ne ducem din prima la beneficii, fie că ele sunt serioase, fie că ele sunt doar pentru entertainment.

Noi nu avem niște bariere foarte serioase atunci când vine vorba de adopția de tehnologii. De asta stăm atât de bine pe zona de IT, de digital și de tehnologii din această zonă”, a explicat Dan Petre pentru Euronews România.

Dan Petre: „Rata de creștere a lui ChatGpt în România este una dintre cele mai mari din lume”

„AI este tehnologia cea mai sexy dintre toate cele care au fost lansate în ultimii ani și combinat cu faptul că nu avem aceste bariere, rezultă o deschidere foarte mare.

Dacă ne uităm și la cifre, rata de creștere a lui Chatgpt în România este una dintre cele mai mari din lume. Oamenii au luat-o, au instalat-o, o folosesc, fie că e versiunea gratuită, fie că e versiunea cu bani, fie pentru job, fie pentru entertainment, cu foarte mare deschidere, fără să îți pună atât de multe întrebări”, a mai precizat conferenţiarul universitar de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA.

Din acest motiv, Dan Petre consideră că românii „tratează inclusiv lucrurile serioase cu mai puțină seriozitate, un soi de haz de necaz”. „AI-ul îți permite cu foarte mare ușurință să faci lucrul aceasta”.

Cum explică sociologii fenomenul Ion Iliescu „nemuritor” cu ajutorul AI. „A intrat deja în zona această de cultură populară”

„De ce Ion Iliescu? (...) E vorba de alegeri și am intrat deja în campania electorală, iar Ion Iliescu este președintele care, cu bune, cu rele, spre bine sau spre rău, a marcat cel mai puternic din punct de vedere politic România. E președintele care a impactat cel mai mult România, în opinia mea.

Iliescu este cel mai longeviv președinte pe care l-a avut România. A intrat deja în zona această de cultură populară, în zona de meme-uri, pentru longevitatea sa.

Asta este, de altfel, și tema pe care a fost construit acel filmuleț făcut cu AI despre el. Cumva, nemurirea lui, faptul că este foarte în vârstă și continuă să aibă o influență asupra oamenilor și la această vârstă foarte înaintată”, a precizat Dan Petre.

  • Sociologul a făcut comentarii pe marginea unui clip distribuit pe rețelele de socializare în care fostul președinte Ion Iliescu a fost transpus în anul 2099 cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Ceea ce contează cel mai mult este că este foarte longeviv. Este încă în viață, contrar așteptărilor pe care le au cei mai mulți oameni. Dacă ne uităm în jurul nostru, speranța de viață în România nu este cea mai înaltă din Europa sau din lume.

Pentru că a existat cuplarea lui la spațiul cultural-popular, a intrat în lumea meme-lor și oamenii au început să construiască meme pe această direcție.

Odată ce a intrat în această lume, de regulă se produce un fenomen de bulgăre de zăpadă”, a explicat sociologul.

Dan Petre: „Creatorii din România se antrenează în acest moment cu AI-ul pe o zonă în care are un risc mai scăzut”

„Noi suntem un popor foarte creativ și ne place să experimentăm, mai ales cu tehnologia. Direcția aceasta implică foarte puține riscuri. Orice faci - niște creații politice - fără riscul de a fi sancționate.

Dacă faci un AI despre un om politic care este activ în acest moment pot exista anumite sancțiuni, dar când faci lucrul acesta pentru un fost om politic și o pe o zonă care permite manifestarea de umor, ai mai multă libertate, ai mai puțină teamă că vor exista sancțiuni, fie sociale, fie de ordin legal.

E vorba despre un antrenament. Creatorii din România se antrenează în acest moment cu AI-ul pe o zonă în care are un risc mai scăzut, dar care are legătură cu zona politică.

Mă aștept ca în perioada campaniei electorale să vedem și creații făcute cu AI, creații din zona politică, dar adresate, cu scopul de a influența oamenii în campania electorală”, a concluzionat Dan Petre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE