Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Banca Centrală Europeană reduce dobânzile. Instituția financiară stimulează astfel ieftinirea creditului în zona euro

Banca Centrală Europeană a redus dobânda de referință cu 0,25 de puncte procentuale, până la nivelul de 3,5 la sută, în încercarea de a susține creșterea economică în zona euro.

Prin aceste acțiuni, banca urmărește ieftinirea împrumuturilor și stimularea creditării. Este a doua reducere a dobânzilor din acest an, după ce inflația a scăzut până la nivelul de 2,2 la sută în luna august, pe fondul scăderii prețurilor la petrol.

Pentru acest an, Banca Centrală Europeană prognozează o creștere economică de doar 0,8 la sută în zona euro, cu o ușoară accelerare în 2025, până la nivelul de 1,3 la sută.

Economia zonei euro a fost puternic afectată de scumpirea energiei și produselor petroliere, după invazia Rusiei în Ucraina.

Prețurile au crescut rapid, iar banca centrală a fost nevoită să intervină atunci cu măsuri de restricționare a creditării.

”Suntem hotărâți să ne asigurăm că inflația revine în timp util la ținta noastră pe termen mediu de 2 %. Vom menține ratele de politică suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar pentru a atinge acest obiectiv.”, a declarat Christine Lagarde, președintele BCE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE