Cheltuielile cu salariile aproape s-au dublat în ultimul an, spun unii dintre patronii din România. Creșterea salariului minim a tras în sus și celelalte categorii de venituri, iar salariul mediu a depășit în luna decembrie 5.000 de lei. Deși primesc mai mulți bani, românii nu trăiesc mai bine pentru că inflația continuă să le mănânce din câștiguri. Scăderea inflaţiei, lucru pe care îl observăm de câteva luni, nu înseamnă o scădere a preţurilor, ci o încetinire a ritmului de creştere al acestora.
Salariul mediu net a depășit 5.000 de lei în decembrie 2023. Deși primesc mai mulți bani, românii nu trăiesc mai bine
Doamna Tanța lucrează de doi ani într-o patiserie din București. A pornit cu un salariu de 3.500 de lei, iar acum câștigă 4.000 de lei pe lună. Ține sub control cheltuielile familiei, care nu mai sunt acum foarte mari.
„Pentru că nu avem copii mici, avem copii mari. Îi mai ajutăm și pe ei, cheltuielile sunt așa, împărțite”.
Colegul ei, însă, are un copil mic, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a bugetului familiei se duce pe îngrijirea lui. Iustin Petru spune că s-a bucurat de creșteri salariale în ultimii ani, însă a fost nevoit să își schimbe locul de muncă pentru a le obține.
„Pe unde am mai lucrat au fost 2700, 3000, 3500 aici. Am început bine și e în discuție să crească”, spune Iustin Petru.
Datele statistice arată că de creșteri salariale s-au bucurat mulți dintre români. Salariul mediu net a ajuns la 5.079 lei în decembrie 2023, în creştere cu 314 lei față de luna noiembrie a anului trecut. Patronii spun că aceste creșteri atârnă greu în bugetele companiilor.
Cristi Chițu, antreprenor: „Bugetul de salarii în ultimul an a crescut cu 40%. În plus față de asta, ultimele taxe introduse de Guvernul României la sfârșitul anului trecut au adăugat o presiune de încă 15% pe bugetul de salarii. În cifre absolute, 10.000 de euro plătesc în plus la stat pentru cei 85 de angajați pe care îi avem”.
Uitându-ne la datele statistice, vedem că salariul mediu din decembrie a fost cu peste 15% mai mare față de luna decembrie 2022. Creșterea este, totodată, de două ori și ceva mai mare față de rata inflației din luna decembrie a anului trecut, care s-a ridicat la 6,6%.
Liviu Maha, profesor de economie: „Aceste creșteri record de venituri din 2023 au la bază, pe de o parte, o inflație record pentru ultimii 10-15 ani, dar în același timp au la bază și creșteri de preț din anii trecuți, care nu au fost, să spunem, sau nu au stat la baza unor creșteri salariale anterioare la pe măsura lor”.
Oficialii Băncii Naționale a României nu se așteaptă la ieftiniri în perioada următoare. Inflația s-ar putea tempera abia din primăvară.