Un incident șocant a avut loc la Tribunalul București unde o grefieră a fost grav rănită după ce mai multe rafturi din arhiva Secției a VI-a Civilă s-au prăbușit peste ea. Incidentul a atras atenția asupra problemelor legate de securitatea și condițiile de muncă în sistemul judiciar din România.
Conform martorilor, mai mulți angajați se aflau în arhivă când rafturile instabile s-au prăbușit, îngropând-o sub dosare și metal pe grefieră. Echipajele de urgență sosite la fața locului au reușit să o stabilizeze. În prezent, poliția desfășoară o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale incidentului.
Potrivit informațiilor oficiale, grefiera rănită în incident nu a necesitat internare și nu i s-a eliberat concediu medical. Tribunalul București a anunțat că, imediat după eveniment, au fost luate toate măsurile pentru asigurarea siguranței spațiului. Activitatea de lucru cu publicul în cadrul arhivei a fost suspendată temporar, pentru a permite finalizarea cercetărilor și implementarea măsurilor de securitate necesare, conform procedurilor legale. Conducerea instanței a subliniat că se desfășoară demersuri pentru a preveni pe viitor astfel de incidente.
Sindicatul grefierilor: „Probleme previzibile, ignorate de conducere”
Într-un comunicat emis de Sindicatul Național al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, organizația a atras atenția asupra deficiențelor grave din sistem.
„Reamintim că SNGJ Dicasterial a reclamat faptul că multe instanțe și unități de parchet nu respectă condiții minime de securitate și sănătate în muncă și/sau de prevenirea și stingerea incendiilor”, se arată în comunicat.
Sindicatul a subliniat că astfel de incidente erau „previzibile” și că au fost semnalate probleme legate de infrastructura: „Problemele au fost ridicate inclusiv în rândul negocierilor colective declanșate de către SNGJ Dicasterial, însă Curtea de Apel București nu a continuat dialogul și negocierea colectivă.”
Conducerea Tribunalului, acuzată de lipsă de transparență
Potrivit SNGJ Dicasterial, angajații Tribunalului București ar fi fost instruiți să nu ofere detalii despre incident, iar conducerea instituției ar fi încercat să mușamalizeze întregul incident.
„Angajaților li s-a interzis să discute despre incident, iar noi, SNGJ Dicasterial, nu am primit informații oficiale nici de la conducerea Tribunalului, nici de la Biroul de Informații și Relații Publice”, afirmă sindicatul.
SNGJ Dicasterial cere măsuri urgente pentru prevenirea unor incidente similare și pentru asigurarea unor condiții de muncă sigure pentru angajații sistemului judiciar.
„Acest incident dramatic deschide o serie de întrebări care trebuie să primească răspunsuri urgente. Este momentul ca și instituțiile judiciare să dea dovadă de responsabilitate, să ia măsuri concrete pentru sănătatea și securitatea în muncă a salariaților și să ofere răspunsuri clare când au loc astfel de incidente”, se precizează în comunicat.
Sindicatul promite să monitorizeze situația și să sesizeze oficial conducerea Curții de Apel București și a Tribunalului București, precum și organele competente pentru investigarea și soluționarea incidentului.