Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE O femeie de 61 de ani, bănuită de producerea incediului de vegetație din Vâlcea. Polițiștii au deschis un dosar penal

În trei județe din sud-vestul țării pompierii încă nu reușesc să stingă focul care a cuprins mai multe zone împădurite. Zeci de tone de apă au fost aruncate, din elicopter, spre focarele care ard cu putere și mistuie totul în calea lor. Anul acesta numărul incendiilor de vegetație și fond forestier s-a dublat față de anul trecut. Doar ieri în România au fost 233 astfel de incendii. 

03/09/2024 , 21:17

O femeie de 61 de ani, bănuită de producerea incediului de vegetație din Vâlcea

Pe data de 2 septembrie, în jurul orei 15:00, un apel la numărul unic de urgență 112 a alertat dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea cu privire la un incendiu izbucnit în localitatea Racovița. Flăcările au cuprins o zonă de vegetație uscată, situată în apropierea unor locuințe, stârnind îngrijorare în rândul locuitorilor.

La fața locului, echipajele de poliție și pompieri s-au mobilizat rapid pentru a stinge incendiul și a preveni extinderea acestuia către casele din vecinătate.

În urma cercetărilor efectuate de polițiști, o femeie de 61 de ani din Racovița a fost identificată ca fiind bănuită de provocarea incendiului.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,distrugerea din culpă", pentru a fi stabilite toate cauzele și împrejurările în care s-a produs incendiul.

În funcție de concluziile anchetei, autoritățile urmează să ia măsurile legale care se impun. Deocamdată, femeia se află sub supravegherea polițiștilor, fiind așteptate noi informații pe măsură ce investigația avansează.

03/09/2024 , 20:13

Incendiul a ajuns la 20 de metri de curțile oamenilor

Incendiul din zona Câlnic, Reșița, este sub control și locuințele nu sunt în pericol, a declarat Ionel Petru Tilca, inspector-șef al ISU Caraș-Severin.

Deși focul s-a apropiat la doar 20 de metri de curțile localnicilor, intervențiile prompte ale echipelor de urgență au prevenit extinderea incendiului către case. În prezent, nu este necesară evacuarea populației, iar autoritățile continuă să coordoneze eforturile pentru stingerea completă a focului.

”Vreau să asigur populația din localitatea Reșița că la ora actuală incendiul este sub control, în Câlnic și am luat toate măsurile să limităm propagarea incendiului la locuințe.

Într-adevăr, incendiul se manifestă pe suprafață foarte mare, însă locuințele la ora actuală sunt în siguranță, fără pericol de propagare.

Focul a ajuns la aproape 20 de metri de curțile locuitorilor. Am fost pregătiți, l-am întâmpinat pe alocuri unde am reușit să intervenim contra-foc, am recurs și la acest procedeu, la ora actuală, toate locuințele sunt în sigutanță.

Incendiul e departe de a fi stins, prioritatea noastră fiind locuințele. La ora actuală suntem într-o mică ședință și urmează să ne organizăm activitățile pentru ziua de mâine. Nu se impune la ora actuală evacuarea populației, iar mâine o vom lua de la capăt cu forțe care ne vor veni în sprijin din localitățile limitrofe.

În prezent suntem 160 de persoane.Sunt mulți cetățeni care ne-au ajutat cu adevărat.”, a declarat Ionel Petru Tilca, inspector șef Caraș-Severin.

Incendii de vegetație în județele Mehedinți și Caraș-Severin

În Mehedinți zeci de pompieri încearcă, încă de luni, să stingă mai multe incendii de vegetație uscată, lăstăriș și fond forestier, care au izbucnit în patru localități. Misiunea este și aici foarte grea, deoarece zonele sunt greu accesibile și flăcările se extind rapid din cauza uscăciunii. În sprijinul salvatorilor au venit pompieri din județele vecine, de la Inspectoratele de Urgență Dolj și Timiș. Mai mult, un elicopter Black Hawk a aruncat apă în repetate rânduri asupra focarelor.

Și în Caraș-Severin incendiile de vegetație uscată amenință casele oamenilor din apropierea flăcărilor. 

Elicopterul Inspectoratului General de Aviație a alimentat sistemului Bambi Bucket din Lacul Secu și a aruncat apă peste focul din Câlnic. 60 de pompieri cu peste 10 autospeciale, pădurari, locuitori și voluntari se luptă cu flăcările puternice care au cuprins zeci de hectare de teren. 

Adrian Marin, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență:Din totalul incendiilor înregistrat, e un procent de peste 75% îl reprezintă arderile necontrolate de miriști, vegetație uscată și deșeuri menajere, suprafața de teren afectată fiind de peste 1100 de hectare. Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație înregistrate, precum și suprafața considerabilă de teren afectată, facem un apel la responsabilizare și reamintim populației faptul că deține obligația de a respecta normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.” 

Militarii pădurarii și voluntarii intervin la foc continuu, în întreaga țară, pentru a stinge incendiile. 

Peste 60 de hectare de vegetație și de pădure din localitatea Racovița, din Vâlcea, sunt mistuite de flăcări extrem de puternice. Intervenția este dificilă, într-o zonă de munte, la o înălțime de 600 de metri. 

Ion Narcis Iliescu, primarul localității Racovița, județul Vâlcea: „Cauza este o familie de cetățeni de etnie romă, au făcut un chef în curtea casei și au făcut focul și de acolo a plecat incendiul în spatele casei, pe coastă. Deci era o zonă foarte abruptă cu jgheaburi și nu se putea interveni. Nici pompierii nu au putut urca. A bătut și vântul foarte tare și într-o jumătate de oră s-a extins deja pe un hectar-două din cauza vântului.” 

Peste 100 de pompieri și civili au ajutat la stingerea flăcărilor

Peste 100 de pompieri, angajați ai Ocolului Silvic și voluntari au încercat în noaptea de luni spre marți să stingă focarele care amenințau locuințele din apropierea zonei afectate. Peste 60 de tone de apă au fost aruncate, din elicopter, deasupra zonele cuprinse de foc. 

Ion Narcis Iliescu, primarul localității Racovița, județul Vâlcea:  „Am făcut apel la oameni, pentru că incendiul se propaga pe o suprafață foarte mare și se apropia de locuințele cetățenilor și cumva aici cu pompierii nu puteam face față. Și astăzi de dimineață chiar s-au prezentat 100 de persoane, inclusiv pompieri, pădurarii, cetățenii, chiar am avut și preoți de la bisericile din localitate, care ne-au ajutat să facem niște culoare prin pădure.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE