Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa, lovită de un nou val de căldură. Sunt coduri roșii de căldură în mai multe țări, precum Italia, Croația sau Serbia

Mai multe țări din Europa sunt afectate săptămâna aceasta de un val de căldură extremă. Meteorologii au emis numeroase alerte de caniculă, din cauza temperaturilor care au depășit 40 de grade Celsius în unele țări.

Mai mult, riscul incendiilor de vegetație rămâne extrem de ridicat.

Mai multe orașe din centrul și sudul Italiei sunt sub cod roșu de caniculă, inclusiv cele mai importante destinații de vacanță, de la Florența sau Roma la Palermo, în Sicilia.

Specialiști: De vină este încălzirea globală

Meteorologii dau vina pe încălzirea globală și spun că temperaturile sunt anormal de ridicate pentru această perioadă.

”Începând din 1850, omul a încălzit planeta prin arderea din ce în ce mai intensă a combustibililor fosili. Și apoi, în ultimele săptămâni și luni, am avut, de asemenea, prezența frecventă a anticiclonului african, care pare și el să aibă legătură cu schimbările climatice.”, spune Lorenzo Tedici, meteorolog.

În ultimele zile, cel puțin trei oameni au murit în Spania din cauza insolației. Temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în mai multe zone, inclusiv în capitala Madrid sau pe insula Mallorca, o destinație turistică foarte populară.

Săptămâna aceasta a început și în Marea Britanie cu cea mai călduroasă zi din an. Termometrele au înregistrat peste 34 de grade Celsius în Cambridge.

Iar meteorologii au emis coduri galbene de căldură valabile în zilele următoare. În aceste condiții, turiștii și localnicii au fost încurajați să se hidrateze corespunzător și să evite expunerea la soare.

Valul de căldură a cuprins și centrul și sud-estul Europei. Sunt coduri portocalii și roșii de căldură în țări precum Croația, Serbia sau Ungaria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE