Așa-numita „taxă pe soare” devine motiv de dispută între prosumatori și Guvernul României. O ordonanță de urgență adoptată în 2022, în urma unei directive europene, permite Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei să introducă o taxă pentru prosumatori, adică pentru cei care produc și folosesc energie din surse regenerabile. Într-un răspuns oficial pentru Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie, Comisia Europeană a precizat că directiva europeană permite, dar nu impune includerea „taxei pe soare” în textul de lege.
În noiembrie 2022, pentru a evita sancțiuni din partea Uniunii Europene, Guvernul a adoptat, pe grabă, o legislație care transpune o directivă europeană privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Câteva paragrafe din actul normativ par, însă, să descurajeze trecerea la energie verde.
Dan Pîrsan, președintele Asociației Prosumatorilor și a Consumatorilor de Energie: ”Sunt două categorii de prosumatori care sunt afectați sau vor fi afectați de taxa asta: cei, culmea, cei care au accesat ajutor de stat, respectiv Casa Verde, RepowerEU și așa mai departe, împreună cu cei care au puteri mai mari de 30 de kilowați pot fi impozitați de ANRE de mâine. Deci, dacă mâine dimineață domnul președinte ANRE dorește să instituie o asemenea taxă conform OUG 163/2022, articolul 21, alineatul 3, are puterea să o facă.”
Mai mult, potrivit ordonanței, din 2026, aceste taxe ar urma să fie aplicate tuturor prosumatorilor, dacă puterea instalată totală a acestora depășește 8% din totalul energiei produse la nivel național.
Comisia Europeană nu impune taxa pe soare
Invocarea Directivei Europene pentru introducerea “taxei pe soare” de către autorități a determinat Asociația Prosumatorilor să adreseze o solicitare de clarificare către Comisia Europeană. Răspunsul Comisiei este clar.
Articolul 21(3) este o clauză de tip „poate”, ceea ce înseamnă că transpunerea de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei.
Ordonanța de Urgență 163/2022 a atras, în ultimul an, critici atât din partea opoziției, cât și a partenerilor de coaliție.
Virgil Popescu, fost Ministru al Energiei: ”Am văzut dezbaterea din spațiul public cu privire la această taxă și am formulat un amendament prin care am zis haideți să renunțăm complet. Nimeni nu va garanta că un viitor guvern, peste 10 ani de exemplu, dacă situația va fi într-un anumit fel, nu poate introduce o taxă ulterioară.”
Cristina Prună, deputat USR: ”Am depus un amendament de eliminare a acelui articol care prevede taxa pe soare. În prima parte a anului trecut, proiectul a fost discutat în comisia de industrii, amânat, răs-amânat. La ultima ședință a Comisiei de Industrie, am cerut lucrul acesta, să punem proiectul pe agenda Comisiei, dar evident, de fiecare dată se găsesc tot felul de scuze să mai așteptăm.”
Niciun proiect de lege nu este pe ordinea de zi a Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, potrivit vicepreședintelui Ioan Mang.
Ioan Mang, deputat PSD: ”Dacă noi, astăzi, toate locuințele, toate gospodăriile ar avea energie fotovoltaică, sigur ar putea să scadă consumul, ceea ce ar putea să ne ducă în situația să nu avem probleme cu producția de energie electrică. Dar dacă avem, la un moment dat, supra-producție, și cade sistemul de distribuție național, paguba este enormă. Deci eu zic că trebuie urmărit cu mare atenție. Sigur, nu trebuie să introducem o astfel de taxă.”
Numărul prosumatorilor crește într-un ritm alert în ultimii ani. Pe cele trei categorii, la ora actuală, sunt peste 100.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de aproximativ 1,5 GW. Se estimează că vom ajunge la 2GW până la mijlocul acestui an.
Energia solară depășește deja 8% din puterea instalată în capacitățile de producție de energie electrică din România și are a 5-a cea mai mare pondere din puterea totală.