Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Georgescu, într-un interviu pentru Reuters: fără exporturi de cereale ucrainene prin România, fără ajutor militar, fără angajament NATO

Candidatul la președinția României, Călin Georgescu, a ajuns protagonist și în publicația Reuters. Noi declarații ale sale au atras atenția. El a spus că, dacă va deveni șef al statului, se va opune continuării exporturilor de cereale ucrainene prin România și ajutorului militar suplimentar acordat Kievului. În plus, el mai susține că Bucureștiul nu este obligat să respecte angajamentele NATO privind cheltuielile de apărare.

Călin Georgescu se opune exportului de cereale ucrainene prin România

Într-un interviu acordat Reuters înaintea scrutinului prezidențial de duminică, Georgescu a pus sub semnul întrebării și eficiența finanțării Uniunii Europene și a spus că „România va fi pe primul loc, dacă el va câștiga alegerile.”

„Dacă Georgescu o învinge pe centrista pro-europeană Elena Lasconi, în turul 2, România s-ar putea izola pe flancul estic al Occidentului, iar sprijinul său cheie pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei din 2022 s-ar putea prăbuși", susține sursa citată.

De când Rusia a început invazia în Ucraina, România a contribuit la exportul de milioane de tone de cereale ucrainene prin portul Constanța, la Marea Neagră, a antrenat piloți de luptă ucraineni și a donat Kievului o baterie de apărare aeriană Patriot.

Toate acestea se vor opri, după cum a spus Georgescu.

„Cum aș putea să fiu de acord cu asta? Este imposibil. România și poporul român sunt pe primul loc. Este de neimaginat să existe un război lângă noi, în mijlocul Europei, așa că o prioritate va fi cu siguranță ca acest război din Ucraina să fie imediat oprit”, a spus Georgescu.

Întrebat dacă susține angajamentul față de NATO, de a cheltui 2% anual pentru Apărare, poziție susținută și de noul președinte al SUA, Donald Trump, pe care Georgescu îl admiră, el a spus: „Este ceva ultrasecundar, nici măcar nu mă interesează. Preocuparea poporului român este să fie fericit. Oamenii nu pot fi fericiți să cheltuiască bani pe alte lucruri. Dacă NATO este organizație defensivă, atunci ar trebui să rămână defensivă. Eu cred un lucru: România nu are obligații față de nimeni".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE