Până duminică aseară, Călin Georgescu era aproape inexistent din dezbaterile candidaților, însă astăzi a devenit marele câștigător al primului tur al alegerilor prezidențiale. Este considerat candidatul surpriză pe care rezultatele parțiale îl arată pe primul loc, peste 22 % din voturi, la mai bine de 300.000 de voturi distanță de Marcel Ciolacu.
Candidatul independent a declarat că românii și-au strigat suferința în ziua votului. Călin Georgescu poate fi denumit și candidatul TikTok după și-a câștigat mare parte din popularitate pe această rețea.
„Soția lui Georgescu: Rusofil nu ești. Mason nu ești. Agent secret străin ești? Ești ceva ce nu știu? Călin Georgescu: Sunt sufletul neamului meu, cum spunea Coșbuc și îmi place să spun că sunt fiu de țăran”, se arată într-un clip publicat de Georgescu pe pagina sa de Tiktok.
Cu astfel de clipuri, în care adesea apar și membri familiei, Călin Georgescu a atins în scurt timp o popularitate uriașă pe rețele sociale. Pagina sa de TikTok a adunat 3,4 milioane de aprecieri și este urmărită de peste 234 de mii de persoane.
În ultima perioadă, candidatul independent a purtat o campanie intensă pe internet sub sloganul „Refacem România”.
Călin Georgescu, candidat independent: „În seara aceasta poporul român a strigat pace și a strigat extrem de tare. Dacă partidele politice ar fi avut timp să asculte și mai puțin timp să vorbească, poate că strigătul acesta n-ar fi fost atât de tare. Acest strigăt pentru pace nu a fost un strigăt de bucurie, ci un strigăt de suferință.
În duminica aceasta, a 30-a după Rusalii este pilda tânărului bogat în Biserica Ortodoxă. Poporul român a trecut astăzi prin urechile acului iar sistemul oligarhic nu. Cu alte cuvinte, bogații sistemului astăzi în România au sărăcit, iar săracul popor român s-a îmbogățit”
Călin Georgescu, promotor al suveranismului și critic al UE
Călin Georgescu este unul dintre cei patru candidați care nu a avut în spate un partid politic. El a reușit să obțină din poziția de independent peste două milioane de voturi.
Maria Moiș, jurnalistă Euronews România: „A avut o platformă naționalistă. A livrat mesaje proruse, chiar extremiste am putea spune decât contracandidatul său George Simion. A spus că respectă tradiția și cultura românească. Este un critic al globalizării și inclusiv al Uniunii Europene pentru că a numit proiectul european un proiect falimentar pentru că promovează suveranitatea absolută.”
Georgescu îi consideră eroi pe liderul legionarilor Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu
Călin Georgescu este un personaj controversat. Acum doi ani, Parchetul General s-a sesizat din oficiu în cazul său, după ce i-a numit eroi pe liderul legionarilor Corneliu Zelea Codreanu și pe mareșalul Ion Antonescu, considerat direct implicat în politica de exteriminare a evreilor în regimul său.
Călin Georgescu, într-un clip pe TikTok: „Neamul românesc niciodată nu a trăit prin sclavi, ci a trăit prin Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu, prin Horea, prin Cuza, prin Avram Iancu, prin Kogălniceanu, prin Corneliu zelea Codreanu, prin mareșalul Ion Antonescu și multi multi alți eroi.”
Călin Georgescu a lucrat la ONU, însă consideră Revoluția din 1989 o lovitură de stat
Călin Georgescu se prezintă ca un candidat competent cu o carieră în instituții internaționale. A fost raportor al ONU pe probleme de mediu și drepturile omului între 2011 și 2013.
Călin Georgescu: „V-am spus de la bun început, lovitura din 1989 a fost doar obiectivul Occidentului de a ne fura resursele și de a ne sclavagiza țara. Asta a fost tot. Totul se joacă pe resurse”.
A devenit cunoscut opiniei publice din România după ce a fost propus de nenumărate ori pentru funcția de prim ministru - dar pe care nu a onorat-o niciodată. În trecut, a fost un apropiat al partidului AUR, chiar dacă nu a fost niciodată membru de partid.
De ce Călin Georgescu e considerat un apropiat al Rusiei
Călin Georgescu este considerat un apropiat al Rusiei, și nu de puține ori a făcut declarații ostile partenerilor României, prin declarații precum „Scutul de la Deveselu este o rușine diplomatică”.
Cu două zile înainte de primul tur, candidatul a intrat în conflict cu Biroul Electoral care i-a cerut să retragă clipurile din online, din cauză că nu aveau codul de identificare pentru promovare electorală.