Care vor fi meseriile viitorului? Cum ne influențează tehnologia viața? Tinerii se pregatesc încă de pe băncile școlii pentru a face față cerințelor din ce în ce mai complexe ale pieței muncii. În școli sunt introduse programe noi care se concentrează pe dezvoltarea competențelor digitale, iar facultatile introduc noi cursuri. Unul din ele este legat de industria de gaming.
La Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, mai exact la Facultatea de Automatică și Calculatoare, studenții pot urma un master care oferă cadru academic pentru viitorii dezvoltatori de jocuri. De asemenea, pot participa la workshop-uri organizate pe perioada verii, unde învață programare, grafică, multimedia, realitate virtuală și realitate augumentată.
Alin Moldoveanu, prodecan al Facultății de Automatică și Calculatoare: ”Jocurile astea, puțină lume știe, dar sunt niște realizări tehnice deosebite. În spatele fiecărui joc se găsește foarte multă programare, destul de avansată, e găsește concepția artistică, se găsesc echipe interdisciplinare. Este interesant. Cum se adaptează facultatea noastră? De la sine, fiindcă suntem aici mulți care suntem pasionați de domeniu și am creat un master. Absolvenții noștri, dacă ne referim strict aici, ei trebuie să exceleze, în primul rând, din punct de vedere tehnic, fiindcă suntem o facultate de Automatică și Calculatoare și îi pregătim în primul rând pe zona tehnică, dar le dăm și foarte multe cunoștințe conexe, astfel încât ei se pot integra foarte ușor într-o echipă sau pot să facă ei concepții de jocuri, dacă au talent. Noi avem această școală de vară la care sunt bineveniți toți studenții din Politehnică și chiar și din alte facultăți .”
Tot mai multe joburi în domeniu
Dezvoltarea accentuată a industriei de gaming a condus la apariția și la crearea tot mai multor joburi.
Elena Mănilă,HR companie de jocuri video: ”avem un range foarte variat de joburi care acoperă partea de producție, de creație de jocuri, dar și job-uri din zona de servicii și atunci angajăm specialiști în gaming, graficieni, programatori de jocuri sau game designer, dar și data engineer. Noi căutăm oameni pasionați de jocuri, în primul rand, pasionați de industrie și oameni care au diverse skilluri specific pt zona de producție, dar sip t celelalte tipuri de joburi. Prin parteneriatele pe care le-am dezv cu universitati de ex exista o deschidere mare a reprez universităților sa creeze aceste tipuri de prg. Noi avem parteneriat cu poli de foarte mulți ani și acolo avem oameni care predau cursuri specific, cumva le dezv niște competente în zona de gaming tinerilor care sunt studenți și care vor sa se specializeze.”
Ana-Maria Văduva, absolvent master GRMV, UPB: ”Am început în anul trei cu scoala de vara, unde am fost într-o echipă de 40 de oameni, unde a trebuit să facem un joc de tip ARPG. După aceea mi s-a părut super interesant și am zis că pot mai mult. Și dizetratia la fel, este tot un joc. Vreau să fac un joc în realitate virtuală, un joc educativ despre dinozauri.”
Pe lângă programele de master și workshopuri, Politehnica București organizează anual și unele din cele mai mari competiții de gaming din România, unde sute de elevi și studenți își demonstrează abilitățile.
JaxiTV, gamer profesionist: ”Putem spune că este un vis devenit realitate. Pentru că au pornit de la un nivel foarte jos și au ajuns acum să fie foarte tari. Adică țin minte primele concursuri pe care le făceau pe aici prin Politehnică, fiecare veneam cu calculatorul, dar nu prea ajungeai să joci pe o scenă, nu se uita lumea la tine, nu era totul la fel de frumos. Noi veneam și nici măcar nu știam dacă sunt premii sau nu știam dacă o să luăm toți și acum vorbim de o sumă fabuloasă.”
Lumea jocurilor video a generat peste 150 miliarde de dolari în 2023. Despre o industrie plină de oportunități pentru viitoarele generații, puteți afla din emisiunea @UPB de duminică, 5 mai, ora 10:30.